У власника каналу “Погляд” стрімко падає дах: публікує фейки та голосує з ботами

Власник каналу “Погляд” Олексій Зіневич публікує фейкові опитування, у яких разом з ботами голосує сам. Сайт каналу “Погляд” традиційно порушує всі журналістські стандарти, не використовує дані реальної соціології, а натомість публікує опитування сотні людей (де й сам голосує, бо не вистачало голосів) у Facebook. Дане опитування сайт “Погляду” представляє як думку жителів всього Ірпеня. Журналісти “Правди Ірпеня” намагалися з’ясувати, що це було: злість Зіневича на Карплюка, у якого великий рейтинг; намагання Зіневича прикрити власний маленький рейтинг чи звичайний побутовий непрофесіоналізм на тлі стрімкого падіння кількості користувачів провайдера “Бест”, що надає послуги з вкрай поганого інтернету?

Скандально відомий забудовник Лісової Бучі, власник інтернет-провайдера “Бест” та телеканалу “Погляд” Олексій Зіневич розповсюджує результати фейкових опитувань щодо начебто стрімкого зниження рейтингу мера Ірпеня Володимира Карплюка. При цьому, в опитуванні не лише голосує сам, але й використовує голоси своїх підлеглих та ботів.

Вчора, 18 липня, на сайті ІА “Погляд” з’явилася публікація зі сміливою заявою про те, що “жителі Ірпеня бажають звільнення мера Володимира Карплюка”. При цьому журналіст посилається на дані сумнівного опитування у соцмережі Facebook. Голосування відбувалося в закритій опозиційній до чинної влади групі “Ірпінь+”.

При цьому, для того, щоб “набити” хоч якийсь результат, голосував і сам Олексій Зіневич. Враховуючи маленьку кількість голосів за звільнення Карплюка, Зіневичу довелося голосувати з обох своїх акаунтів у Facebook – “Олексій Зіневич” та “Алекс Бест”). Голосували й працівники його агенції – зокрема, авторка матеріалу – Юлія Гапон та її чоловік – юрист Зіневича Сергій Гапон, і відомі в регіоні інтернет-боти, наприклад, “Дмитро Онищенко”.

Щоб показати репрезентативність опитування, відголосованого ботами, у групі “ПРО ІРПІНЬ” було створено аналогічне опитування, у якому за кілька годин взяло участь майже 300 жителів Ірпеня і Приірпіння, з яких понад 260 користувачів проголосували проти звільнення Карплюка та його команди.

Цей результат підтримки Карплюка та команди партії “Нові Обличчя” є близьким до даних реальної соціології. За результатами офіційного дослідження Центру соціальних та маркетингових досліджень “Социс”, яке було проведено у листопаді 2017 року, Володимир Карплюк є беззаперечним лідером на посаду мера Ірпеня. За Карплюка віддали б свій голос 77,5% виборців, які підуть на вибори та визначилися зі своїм вибором. При цьому, жоден з його опонентів не набирає більше 3,5%. Якби відбулися вибори до Ірпінської міської ради, то 53% опитаних віддали б свої голоси за партію “Нові Обличчя” (серед опитаних, які підуть на вибори та визначилися зі своїм вибором). При цьому, жодна з усіх інших партій не набирає до міськради більше 8%. У разі, якщо б по мажоритарному виборчому округу з центром в Ірпені відбулися б вибори до Верховної ради України, Володимир Карплюк теж отримав би найбільшу кількість голосів з числа тих, хто підуть на вибори та визначилися зі своїм вибором – 63,4%. Жоден з інших кандидатів до парламенту по даному округу не отримав би більше 9%.

Виникає логічне питання: чому Зіневич витрачає мільйони гривень на боротьбу з Карплюком та опускається до таких брудних і непрофесійних методів, як публікація фейкових опитувань? Відповідь проста та очевидна – Зіневич хоче стати мером Ірпеня. Але є одне але – у нього маленький… рейтинг. І його ніщо не може підняти: ні палатки в центрі Ірпеня, ні провокації під час сесії міськради за участю “тітушок”, ні мільйони гривень на туалетний папір, який неможливо назвати газетами.

Нагадаємо, що власник компанії “Бестсервісбуд” Олексій Зіневич прославився незаконним отриманням земельних ділянок у Бучі, вирубкою дерев у Зеленій Бучі та скандалом зі “зливом” компанією “Бест” даних абонентів. Крім того, Олексія Зіневича звинувачують у прямих посяганнях на свободу слова у регіоні через блокування його провайдером регіональних інтернет-ресурсів. Ще один скандал, у який потрапив Зіневич разом зі своїм партнером, корупціонером Ярославом Маляренком – сексуальний, після якого його називають в регіоні “Льоша Зіна”. Також Зіневича звинувачували в організації побиття голови Коцюбинської ТВК Людмили Демченко.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.