Як велосипедисту зберегти життя

1356213_1381998Хто і де повинен їхати

Перш за все, пішоходи – на тротуарі, автомобілі – на дорозі, велосипедисти – на велосмугах та велодоріжках. Однак велодоріжки чи велосмуги є не всюди або ж часто заставлені автомобілями. В такому випадку велосипедисти, котрим виповнилось 16 років, повинні їхати по дорозі у правому крайньому ряді. Їздити по тротуарах дорослим велосипедистам заборонено.

Натомість діти до 14 років всі без винятку повинні їздити по тротуарах, якщо немає велодоріжки. Діти до 7 років повинні їздити під наглядом дорослих.1356213_1382001

Як повинен виглядати велосипедист та велосипед

Усталеної форми одягу для велосипедиста немає. Налокітники та наколінники більше потрібні дітям або новачкам, які часто падають. А от шолом – необхідний атрибут. У темний час доби потрібно мати світловідбиваючі елементи на одязі, а вдень при хмарній чи туманній погоді бажано мати яскраві елементи одягу, до прикладу рюкзак чи куртку.

Щодо екіпіровки велосипеда, то звичайних катафотів ззаду та спереду на велосипеді замало. Потрібно мати червону задню фару та яскраву передню фару. Крім цього, важливо мати катафоти на колесах або ободах, аби водії автомобілів, що виїжджають з-за рогу бачили велосипедистів.

1356213_1382007Як повинен їхати велосипедист по дорозі

Оскільки по дорозі велосипедист їде разом з потоком машин, то на нього розповсюджуються такі ж правила, як на автомобілістів. Велосипедист повинен чітко зазначити повороти, зупинки, а також перешкоди, до прикладу, ями, які він оминає.

Піднята рука догори попереджає про зупинку, рука піднята з правого боку – поворот праворуч, з лівого – ліворуч. На регульованих перехрестях велосипеди повинні зупиняти та рушати за знаками світлофора, на нерегульованих перехрестях керуватись правилом головної дороги.

Що стає причинами ДТП

Одна з головних причин ДТП – нелояльність водіїв! Найчастіше ДТП стаються, коли водії підрізають, щоб «зігнати» велосипедиста на велодоріжку. Натомість дорогу та тротуар чи велодоріжку розмежовує бордюр. Велосипедист вдаряється колесом об бордюр, втрачає контроль над кермуванням та падає на дорогу, під авто. Подібна ситуація також може статись, коли авто обганяє велосипедиста, не дотримуючись дистанції руху.

15995

Bookmark the permalink.

Comments are closed.