В Ірпені почав роботу «Громадський бюджет»

26 травня в Ірпінській міській раді відбулося перше засідання робочої групи з питань розробки основних положень та принципів партиципаторного, тобто громадського бюджету в місті Ірпінь.

«Партиципаторний бюджет (бюджет участі, учасницький, громадський бюджет) – це демократичний процес, який передбачає надання громадянам права розподілу частини коштів з міського бюджету або іншого бюджету, який їх стосується». (Participatory Budgeting Unit)

На засіданні були присутні: голова групи, керуючий справами виконавчого комітету Костянтин Карєв, заступник голови групи, начальник фінансового управління Євгенія Данилюк, секретар групи, головний спеціаліст відділу організаційної роботи та внутрішньої політики Марія Карпова. Членами групи з питань партиципаторного бюджетування стали місцеві активісти, члени міських громадських організацій, працівники апарату ІМР, викладачі, члени благодійних організацій.

PAUCI-seminar-Sumy

Під час засідання визначалися з основними напрямами організації роботи групи щодо партиципаторного бюджету, з розміром бюджету для громадських проектів та кількістю проектів, які можуть виноситись на розгляд і, з яких сфер життєдіяльності міста. А також визначитись з термінами голосування за проекти, з віком, з якого особа може подавати проекти на розгляд. З практики інших міст є досвід подання проектів мешканцями віком від 14 років.

«Для початку потрібно напрацювати механізм реалізації даного проекту, а потім в ході практики залучати більший розмір коштів з місцевого бюджету. У цьому році потрібно відібрати найкращі проекти, налаштувати алгоритм роботи, зрозуміти всі деталі цього процесу, а на наступний рік вже реалізовувати їх», – зазначила Євгенія Данилюк.

Вирішальним рішенням було: погодити малі проекти по 50 тис. грн. та великі проекти – 400 тис. грн. Робоча група прийняла одне з важливих рішень – обрали назву для проекту партиципаторного бюджету – «Громадський бюджет».

Для інформування та залучення громадськості щодо громадського бюджету в місті Ірпінь на офіційному сайті Ірпінської міської ради буде розміщено окрему сторінку. У соціальній мережі Facebook вже створено допоміжна сторінка.

Нагадаємо, що торік механізм громадського бюджету почали впроваджувати українські міста: Черкаси, Полтава і Чернігів. Чернігівською міськрадою схвалено положення про громадський бюджет на 2016 рік, в якому передбачено 4,8 млн. грн. на проекти містян. З 73 поданих проектів у ході голосування 17 визнано переможцями та будуть реалізовані цього року. У Черкасах цьогоріч виділено 5 млн. грн. У Полтаві – ця сума складатиме не менше 0,1% від загального міського бюджету.

Вперше наше місто ознайомилося з принципами громадського бюджетування в березні цього року. Тоді семінар пройшов в Ірпінській міській раді для представників місцевого самоврядування. Тоді ж мер Володимир Карплюк оголосив розшук цікавих ідей для розвитку Приірпіння. У конкурсі можуть брати участь мешканці Ворзеля, Гостомеля, Ірпеня та Коцюбинського. «Кожен може надсилати необмежену кількість ідей в будь-якій з категорій. Вимога одна: проект має вирішувати конкретні проблеми Ірпінського регіону», – підкреслив міський голова.

У квітні відбувся триденний семінар для громадських організацій та активістів «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування» організований польсько-українською Фундацією   PAUCI (ПАУСІ).

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.