В Ірпені неохоче відмовляються від спалювання листя

Мешканці Ірпеня не надто охоче відмовляються від спалювання сухого листя і трави задля підтримки загальноміської програми “Чисте повітря – здорові легені”. Цього тижня ірпінців, які виявили бажання придбати біг-бег для сухого листя, виявилося всього двоє. Про це “Правді Ірпеня” повідомила директор КП “Контроль благоустрою міста” Євгенія Алєксєєва.

“Протягом останнього часу ми продовжуємо отримувати багато скарг мешканців міста на господарів, що спалюють у своїх дворах та на прибудинкових територіях сухе листя. Три тижні тому ми запровадили програму “Чисте повітря” і пропонуємо збирати листя у великі мішки, які потім вивезуть і правильно утилізують. Звичайно, такі послуги не можуть бути повністю безкоштовними. Але люди, на жаль, не хочуть платити навіть невеликі суми”, – коментує ситуацію Євгенія Алєксєєва.

14463822_10210228173291583_1241692562_n

За інформацією “Муніципальної Варти” протягом останнього тижня було зафіксовано 8 офіційних звернень громадян щодо розведення вогнищ. Щоразу на місце виїжджали працівники Варти. Крім того, чимало фактів спалювання листя було виявлено і ліквідовано під час регулярних об’їздів міста. На перший раз штраф не виписують – обмежуються попередженням і роз’яснювальною роботою.

14358793_268234000242576_7271585619165082557_n

Для господарів, які не хочуть витрачати кошти на вивезення сухого листя, але разом з тим турбуються про здоров’я своїх рідних, близьких, сусідів та інших мешканців міста, хочемо нагадати про облаштування компостних ям. У таких ямах сухе листя перетворюється не на канцерогени, а на добриво, яке якнайкраще підійде для удобрення городів та клумб.

Слід наголосити, що дим від спалюванні сухого листя є надзвичайно небезпечним. Під час горіння вивільняються канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, оскільки дим містить у своєму складі оксид азоту, чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин.

Нагадуємо, що паління листя є порушеннями правил благоустрою, тому несе за собою адміністративну відповідальність – штраф у розмірі від 340 грн.

Якщо Ви зафіксували факт спалювання сухого листя – телефонуйте в Муніципальну варту (04597) 60-400.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.