У лабораторії «Ірпіньводоканалу» робитимуть нові дослідження якості води

У лабораторному центрі комунального підприємства «Ірпіньводоканал» щодня здійснюють дослідження якості питної води, яка подається підприємством у мережу водопостачання.

Оксана Наконечна, начальниця лабораторного центру КП «Ірпіньводоканал»:
«Ми контролюємо якість води по 116 артезіанських свердловинах, а також по всіх станціях знезалізнення та очистки води – у нас їх сім у регіоні – й по мережах міста. Загалом у нас є 150 точок відбору проб».

Зараз у лабораторії випробовують новий прилад– «Флюорат». Його вартість – 600 тисяч гривень. Підприємство закупило його за власні кошти. Дотепер згідно з державними санітарними нормами й правилами лаборанти контролювали якість води за 32 показниками. Нове устаткування дозволяє спектр аналізів розширити.

Оксана Наконечна:
«З 2022 року вступає в силу нова редакція санітарних норм та правил, яка посилює контроль за якістю води та розширює спектр показників, які ми маємо визначати. У звязку з чим було закуплене нове обладнання, за допомогою якого ми будемо додатково визначати ще 11 показників».

У лабораторії кажуть – для води Ірпінського регіону характерним є вміст заліза, аміаку, марганцю, нітратів та нітритів. На це й звертали особливу увагу. Новий прилад дозволить проконтролювати воду ще й на вміст тяжких металів, різних поверхнево-активних речовин, які можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Тетяна Жигалова, лаборантка:
«Зараз ми вам провели показові дослідження на вміст загального хрому у воді та поверхнево-активні речовини – аніони. Прилад нам показує, що вміст цих речовин нижчий від чутливості методу приладу».

Воду для цього дослідження взяли на станції знезалізнення, яка поруч – на Полтавській. Новий прилад видає результати миттєво. Лаборантка каже – працювати з ним нескладно.  Достатньо обрати з меню необхідну методику, поставити в аналізатор зразки води.  Дослідження відбуваються методом люмінесценції, а тому потрібно підібрати відповідний світлофільтр. Для кожного дослідження вони пронумеровані: 11 показників, 11 фільтрів.

Тетяна Жигалова:
«Дуже гарно, будемо працювати плідно».

Варто зазначити, що лабораторний центр перевіряє не лише якість води мереж «Ірпіньводоканалу», але й проводить дослідження для приватних осіб. Деталі за телефоном (067) 510-49-57.  

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.