Прийняття законопроєкту №5655 стане найбільшою перемогою над корупцією в будівельній галузі, – головний архітектор Ірпеня

photo_2021-12-09_17-42-51

Законопроєкт №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності», який готується до другого читання – це основний документ у реформі містобудування, який пропонує абсолютно нову модель отримання дозволів та містобудівного контролю. Про це заявив начальник відділу містобудування та архітектури Ірпінської міської ради Михайло Сапон, повідомляє Інформаційне агентство ITV.

«Якщо законопроєкт буде прийнятий у Раді, він стане найбільшою перемогою над корупцією в українській будівельній галузі. Всупереч поширеній думці, що будівельному бізнесу вигідний сучасний стан справ, коли можна “вирішувати питання” в обхід закону, реальність дещо інша. Насправді, великі системні компанії, які дорожать своєю репутацією, вже давно очікують нових цивілізованих прозорих правил гри», – зазначив головний архітектор Ірпеня.

На його думку, законопроєкт №5655 містить три основні реформаторські підходи, за допомогою яких можна позбутися корупційної складової та тіньових схем у містобудуванні.

Перша інновація – це цифровізація процедур подання і отримання всіх дозвільних документів. Замовник будівництва самостійно та виключно через електронну систему в онлайн-режимі подаватиме документи, а е-система автоматично в триденний термін видаватиме дозвіл або відмову з чітко вказаними зауваженнями. Після усунення недоліків замовник зможе звернутися вдруге. Важливо, що в такому разі система не зможе змову відмовити, висунувши вже нові зауваження. Зауваження до пакету документів формуються один раз і залишаються незмінними.

Друге – це передача функцій містобудівного контролю в приватні руки. Приватні експертні організації працюватимуть за зразком приватних нотаріусів, приватних БТІ тощо. Для запобігання порушенням з боку експертів, окрім ризику втратити ліцензію, пропонується ще один запобіжник – страховка, яка стане додатковим механізмом державного захисту від помилок та недобросовісних дій приватних фахівців. 

Ще одним прогресивним нововведенням законопроєкту є значне підвищення відповідальності за порушення умов містобудування, зазначив архітектор.

«Законопроєкт №5655 розроблявся з урахуванням світових практик, основні його механізми існують у багатьох розвинутих країнах. Діджиталізація документації та процесів, передача функцій містобудівного контролю від монопольного корумпованого органу приватним експертам, підвищена особиста відповідальність забудовників, чиновників та приватних фахівців – це ключові кроки, які дадуть змогу перейти в прозорий та законний формат діяльності на будівельному ринку», – додав Михайло Сапон.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.