Страсний тиждень: деталі завершення Великого посту у 2018 році

Страсний тиждень (Страсна седмиця) – останні сім днів, які завершують Великий піст, що передує Світлого свята Христового Воскресіння.

Всім людям, особливо віруйчим, цікаво, які дії заборонені в такий період, що можна їсти, які є прикмети та традиції у 2018 році. Правила цього періоду з року в рік не змінюються.

Цікавим є те, що на Русі активно готувались до свята і планували, що робити по дому, похід в церкву. Основні заборони Страсного тижня стосуються їжі, обов’язковим є піст. Також повністю необхідно відмовитись від розваг.

Страсна седмиця (останній тиждень Великого посту) розпочався 1-го квітня, а закінчиться 7-го в суботу. А на наступний день в неділю рано вранці православні всього світу почнуть відзначати Великдень.

Що можна їсти?

В понеділок, вівторок і середу дозволено сухоїдіння: хліб, сирі овочі, салати без майонезу, мед, сухофрукти.

У четвер можна додатково приймати пісну гарячу їжу з невеликою кількістю рослинного масла. У п’ятницю по можливості слід повністю відмовитися від їжі, а для суботи існує режим харчування, який передбачений у перші три дні Страсної седмиці.

Що можна, а що не можна робити віруючим?

2 квітня: У Великий Понеділок потрібно завершити всі роботи по дому, такі як фарбування, ремонт чи прибирання.

3 квітня: У Великий Вівторок необхідно завершити ремонт одягу, прасування, прання.

4 квітня: У Велику Середу з дому прийнято винести все сміття, готувати яйця для фарбування.

5 квітня: У Чистий Четвер вода має цілющі властивості, тому до сходу сонця варто покупатись. У цей день моляться, таким чином очищаючи душу і починають готувати тісто. Якщо ж цього не зробити, то паска може не вийти.

6 квітня: Страсна п’ятниця є суворим днем Великого посту. В цей день віруючі майже нічого не їдять. Вважається, що саме в Страсну п’ятницю Ісус Христос приніс себе в жертву і був розіпнутий, щоб воскреснути через 3 дні і потім піднятися.

7 квітня: Субота – час, коли прийнято фарбувати яйця, як символ зародження нового життя. Для дівчат існує прикмета – якщо вмитися водою, в якій лежало свячене яйце, то будеш красивою і здоровою. Прикмети і звичаї.

Ось кілька з них:

• У середу збирали з вулиці залишки снігу, щоб додавши в талу воду торішню четверговий сіль, окропити свійську худобу. Це вірний захист тварин.

• Починаючи з Великого четверга, з дому не рекомендувалося нічого виносити, віддавати і позичати. В будинку не заладиться життя.

• В ніч з суботи на неділю, день, коли настає православна Пасха, намагалися не спати. Для чого ж це? Для дівчат таке старання обіцяло заміжжя, для хлопців – успішність у роботі, а для людей старшого віку – здоров’я.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.