Представники малого та середнього бізнесу обурені приписами встановити обладнання на 25 тисяч гривень

Підприємці Приірпіння зіткнулися з черговою проблемою, через яку можуть понести величезні витрати. Про це повідомила голова ГО “Підприємці Приірпіння” в.о. голови громадської організації ВО “Малий та середній бізнес України” Уляна БОЙЧУК.

“Регіональні газові компанії надають підприємцям приписи щодо організації та облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних (ЗДПД), і в разі невиконання зазначених робіт у повному обсязі припиняють розподіл природного газу. При цьому вони посилаються на норми Кодексу газорозподільних систем і Постанову Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 30.09.2015 р. №2494.

Прийняте НКРЕКП під тиском об’єднань підприємців рішення про відтермінування до 1 травня 2019 р. виконання зазначених робіт під гарантійні листи не вирішує питання, а навпаки – заганяє підприємців у “глухий кут”. У приписах зазначається, що виготовлення робочого проекту, придбання обладнання, здача в експлуатацію має здійснюватися  через регіональні газові компанії. Розрахунки засвідчили, що в більшості випадків це обходиться споживачу приблизно в 25 000 грн”, – розповідає Уляна Бойчук.

Голова ГО “Підприємці Приірпіння” звертає увагу на те, що розрахунок здійснюється монополістом (тобто безальтернативно), і є великі сумніви, що вартість цих робіт є економічно обгрунтованою і справедливою. “Таке обтяжливе та надмірне для малого і середнього підприємництва фінансове навантаження негативно впливає на його економічну діяльність: порушуються основні фундаментальні принципи ведення бізнесу. Недиференційований підхід призводить до дискримінації невеликих та середніх споживачів газу. Впевнено заявляю: застосування вищезазначеної постанови НКРЕКП до малих непобутових споживачів є руйнівним для малого та середнього підприємництва, тому просто неможливе для застосування й виконання”, – додає вона.

За словами Уляни Бойчук, ця проблема – ще один крок до збільшення трудової міграції за кордон, а, значить, зниження промислового потенціалу України з усіма соціальними наслідками.

Цікаво те, що в країнах ЄС (куди прагне й Україна), систему добового балансування запровадили таким чином, що обовʼязкове цілодобове вимірювання поширюється тільки на споживачів, чий обсяг використання природного газу перевищує певну межу. Зокрема, у Великобританії це – 5,5 млн куб. метрів на рік (кількість таких споживачів становить приблизно 360 по всій країні). У Данії цілодобово моніторяться лише ті обʼєкти, в яких обсяги споживання природного газу перевищують 300 тис. м. куб/рік. У Франції цілодобове вимірювання становить лише 10–12% обсягу річного споживання тих споживачів, що приєднані до газорозподільних систем. Обсяги споживання решти невеликих споживачів визначаються за прогнозами, тобто, розрахунково.

Громадські організації, які очолює Уляна Бойчук, повторно звернулися до відповідних інстанцій з вимогами зупинити дію даної постанови НКРЕКП, прийняти рішення щодо встановлення засобів дистанційної передачі даних для малого та середнього бізнесу (для малих непобутових споживачів) за рахунок монополіста або прийняти рішення щодо обовʼязкового встановлення вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних тільки для споживачів із великим обсягом газу (для великого бізнесу), враховуючи практику держав-членів ЄС.

“Сьогодні питання природних монополій в Україні – це, по суті, питання деолігархізації і демонополізації. Застосування жорстких і надмірних норм Постанови НКРЕКП №2494 до малих та середніх непобутових споживачів газу констатує й підтверджує відсутність адекватної реакції антимонопольного комітету на такі дії монополіста й належної підтримки малого та середнього бізнесу в державі”, – заявляє Уляна Бойчук.

На перший погляд проблема може здатися не такою вже й актуальною. Але насправді вона стосується не однієї сотні суб’єктів господарювання Приірпіння.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.