Петро Левчук: наразі в Ірпінському регіоні є понад 450 актуальних вакансій і вони поповнюються щодня

Важливим питанням кожного регіону є забезпечення роботою його максимальної кількості мешканців. В Ірпені це питання є одним з найважливіших. Саме тому до цього працівники Ірпінського міського центру зайнятості відносяться з великою відповідальністю. Про специфіку роботи, актуальні професії у Приірпінні та можливості зменшення рівня безробіття кореспонденти “Правди Ірпеня” поспілкувалися з очільником центру зайнятості Петром Левчуком.

Який стан безробіття у Приірпінні? Чи багато людей звертаються до центру зайнятості?

– Станом на 01 вересня 2019 року в Ірпінському міському центрі зайнятості мали статус безробітного 620 осіб, в порівнянні з відповідним періодом минулого року (712 осіб) обсяг ринку праці зменшився на 9,2%.

Протягом січня-серпня 2019 року за сприянням служби зайнятості було працевлаштовано 187 осіб, або 30,2 % від загальної кількості осіб, які перебували на обліку.

У забезпеченні тимчасової зайнятості вагому роль відіграють оплачувані громадські роботи та інші роботи тимчасового характеру. Протягом січня-серпня 2019 року взяли участь у таких роботах 158 осіб. Роботи проводилися за такими напрямками, як благоустрій та озеленення території, догляд за людьми похилого віку, консультування щодо надання субсидій та впорядкування архіву.

З метою забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців за сприянням служби зайнятості, було організовано професійне навчання та стажування. За січень-серпень 2019 року направлено на навчання 121 особу з числа безробітних.

Хто такі кар’єрні радники? Як вони сприяють працевлаштуванню?

– Державною службою зайнятості з початку року впроваджено в роботу інститут кар’єрного радника, який дозволяє забезпечити індивідуальний підхід до кожного клієнта служби зайнятості, якісне надання послуг із планування кар’єри з урахуванням потреб роботодавців та можливостей шукачів роботи.

Кар’єрний радник – це співробітник служби зайнятості, який надає послуги особам, які шукають роботу, та безробітним, здійснює супровід таких осіб з метою їх якнайшвидшого працевлаштування. Інститут кар’єрного радника запроваджено задля того, щоб надавати громадянам послуги за індивідуальним підходом, яких потребує кожен клієнт. Кар’єрний радник працює з кожним клієнтом окремо. Він зможе побачити перешкоди, які стоять перед клієнтом на ринку праці в момент працевлаштування, та допоможе подолати їх.

Фахівці яких спеціальностей зараз необхідні у Приірпінні?

– Наразі найпопулярнішими професіями, на які є попит у нашому регіоні, це професії висококваліфікованих робітників – слюсарів, токарів, електрогазозварників, монтажників. Також, дуже затребуваними є продавці-консультанти, водії, кухарі, вихователі, педагоги та медичний персонал.

Також мають попит фахівці з високим рівнем кваліфікації: економісти, лікарі, бухгалтери, юристи.

Чи активізуються люди у пошуках роботи? Які напрямки їх більше цікавлять?

– Зараз на ринку праці спостерігається дисбаланс між попитом і пропозицією. Серед безробітних, які зареєстровані в Ірпінському міському центрі зайнятості понад 90% мають вищу освіту.

Кількість безробітних з числа колишніх керівників, топ-менеджерів та державних службовців у декілька разів перевищує кількість відповідних вакансій, які затребувані в Ірпінському регіоні. Тобто, людям із вищою освітою знайти роботу важче, принаймні, через центр зайнятості.

Найбільше вакансій, які пропонують підприємства Ірпінського регіону – це виробництва переробної не харчової промисловості, сфера надання послуг, оптової та роздрібної торгівлі.

Ви зараз активно співпрацюєте з Нацполіцією, Пенсійним фондом, управлінням юстиції. З якими органами плануєте співпрацювати з майбутньому?

– Враховуючи відтік кадрів за кордон та дефіцит робочої сили, зараз не так легко знайти потрібних спеціалістів. Особливо, це стосується державного сектору, враховуючи мінімальний розмір заробітної плати, допомогти в укомплектуванні актуальних вакансій дуже важко, але ми постійно проводимо спільні заходи із роботодавцями, щоб вирішити питання зайнятості шукачів роботи з одного боку, та укомплектування вакансій необхідними фахівцями – з іншого.

Ми відкриті до співпраці зі всіма роботодавцями, чи то державними, чи то приватними, і завжди  прикладаємо максимум зусиль для того щоб ефективно і швидко допомогти підібрати потрібних спеціалістів.

Зараз ми активно співпрацюємо з Ірпінсько-Бучанським об’єднаним міським військовим комісаріатом, Державною прикордонною службою України, АТ “Ощадбанк”,  ГУ ДФС у м. Києві та ГУ ДФС у Київській області, АТ “Укрзалізниця”, ЦМС ГКЕУ Міноборони тощо.

Хочу звернути увагу шукачів роботи, що потреба у працівниках є постійно, головне бажання працювати. Станом на сьогодні по Ірпінському регіоні є понад 450 актуальних вакансій і вони поповнюються щодня. Це перевірені, офіційні вакансії, які відповідають принципам забезпечення рівності усіх людей у виборі професійної діяльності, в яких чітко прописані дані про вакансії та вимоги до кандидатів.

Чи звертаються до Вас внутрішньо-переміщені особи (ВПО) та учасники АТО/ООС за пошуком роботи? Які заходи проводите для їх реабілітації та підвищення мотивації до праці?

– Постійно здійснюється аналіз результативності надання соціальних послуг ВПО та військовослужбовцям демобілізованим із зони АТО/ООС щодо їх працевлаштування та трудової реабілітації. Здебільшого, результатом виданих направлень на працевлаштування є відмова роботодавців в працевлаштування вищезазначеної категорії осіб.

Поряд з тим, налагоджено взаємодію з місцевими органами державної виконавчої влади, роботодавцями, громадськими та волонтерськими організаціями та іншими установами, що опікуються проблемами ВПО та військовослужбовців демобілізованих із зони АТО/ООС. Активізовано та посилено інформаційно – роз’яснювальну роботу з питань реалізації прав ВПО та військовослужбовців демобілізованих із зони АТО/ООС на трудову зайнятість та вивчення перспектив їх зайнятості. Забезпечено підвищення мотивації до праці, шляхом їх залучення до громадських робіт та тимчасової зайнятості.

Також проводяться семінари та тренінги для ВПО та учасників АТО/ООС із залученням спеціалістів у сфері психології та соціального захисту із Центру психологічної реабілітації НУ “Києво-Могилянська Академія”, де учасники можуть отримати консультації психолога, психотерапевта, психіатра; консультації з соціальних питань; взяти участь у тренінгах із самодопомоги та саморозвитку; з надання першої домедичної допомоги; творчих майстер-класах.

Які заходи плануєте проводити для зменшення рівня безробіття?

– Фахівці Ірпінського міського центру зайнятості  постійно сприяють покращенню наданню соціальних послуг особам, які шукають роботу, активізувавши роботу надання послуг громадянам за індивідуальним підходом  до розширення активних програм зайнятості населення, супровід під час підготовки до співбесіди з роботодавцем за допомогою групових  заходів, це семінари, тренінги, презентації роботодавців, ярмарки вакансій, дні відкритих дверей на підприємстві тощо. Проведені заходи сприяють вирішенню питань соціального захисту, адаптації у суспільстві, підвищенні конкурентоспроможності на ринку праці, легального працевлаштування та підвищення мотивації до праці.

– Як, на Вашу думку, зменшити рівень безробіття у регіоні?

– Проблема з безробіттям є ключовим питанням у ринковій економіці. Перш за все, потрібно створити сприятливі умови для розвитку малого і середнього бізнесу, поліпшити інвестиційне середовище й підвищити інвестиційну привабливість регіону, легалізувати тіньову зайнятість, збільшити попит на робочу силу як з боку приватного, так і державного секторів економіки за рахунок створення нових конкурентоспроможних підприємств в регіоні, підвищення заробітних плат роботодавцями задля зменшення кількості трудових мігрантів.

Які масові заходи для безробітних та шукачів роботи заплановані найближчим часом?

– 24 вересня 2019 року об 12:00 у приміщенні “Конференц-Хол Ірпінь” за адресою: м.Ірпінь, вул. Северинівська (Жовтнева) 118 а, зала “Імперіал” 1 поверх відбудеться масштабний захід – Ярмарка вакансій та День кар’єри, на яку запрошено більше 30 роботодавців та понад 40 навчальних закладів різних рівнів акредитації.

Відвідувачі зможуть отримати вичерпну інформацію про заявлені вакансії, дізнались про вимоги роботодавців до майбутніх працівників. Учасники заходу також зможуть отримати юридичну консультацію з питань зайнятості та пройти профдіагностичне тестування для визначення професійно-мотиваційних здібностей.

Запрошую до участі всіх шукачів роботи та учнівську молодь випускних класів!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.