Ірпінців запрошують відзначити свято Водохреща

Вже традиційно в Ірпені 19 січня відзначають Хрещення Господнє купанням в ополонці. Про це повідомив на своїй сторінці перший заступник ірпінського міського голови Олександр Маркушин.

Цього року ірпінчани та гості міста можуть завітати на святкування Водохреща та скупатися в ополонці на оновленій Ірпінській набережній, де на всіх чекатиме уха, гарячий чай, спортивні гуляння та запальна музика.

“Запрошуємо усіх охочих долучитись до святкування Водохреща!”, – написав Олександр Маркушин.

Беріть із собою гарний настрій та приходьте у суботу, 19 січня, на Ірпінську набережну (вхід з вул. Стельмаха). 

Початок о 12 годині.

Довідково.

Хрещення Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. У всіх християнських церквах відправляється богослужіння, яке супроводжується освяченням води. У цей день закінчувалися Святки і починалась підготовка до зимового весільного сезону, який тривав до Великого посту.

Традиція купання на Хрещення є у всіх християнських країнах. Священики та віряни йдуть до заздалегідь прорубаної ополонки, яка у них асоціюються з річкою Йордан. Після того, як отець освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, бажаючі занурюються у воду з головою три рази. Сенс обряду в тому, що віруючі готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру.

Перекази говорять, що, коли Ісус прийняв хрещення, з небес в образі голуба зійшов до нього Святий Дух. Тому свято за звичаєм закінчується випусканням голубів.

Віддавна в народі посвячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook,  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.