Ірпінці та бучанці говорили про те, як протидіяти насильству (відео)

Зґвалтування як знаряддя війни. Понад 170 випадків сексуального насильства окупантів проти українців сьогодні розслідують у генпрокуратурі. Зокрема, серед постраждалих – 40 чоловіків і 13 дітей. І це лише вершина айсберга. Про ці випадки стало відомо тільки тому, що потерпілі не мовчали.

Сергій Ніжинський, голова ГО «UA Experts»:

«Ця тема не повинна замовчуватися ніколи. Сексуальні злочини під час війни не мають терміну давності і будь-яка людина, будь-яка особа, навіть якщо вона є свідком чи третьою стороною, має право звернутися на будь-якому етапі свого життя щодо даного питання».

Чому кількість випадків насильства під час війни збільшується? Як не стати жертвою і куди звертатися у разі зґвалтування? Ці та інші питання обговорила громадськість Ірпеня та Бучі під час тематичної дискусії. Працівники соціальних сервісів, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування обговорили алгоритми дій та презентували результати роботи із потерпілими, які нині проживають на Київщині.

Оксана Нечитайло, депутатка Ірпінської міської ради:

«Ми говоримо про насильство саме під час військового конфлікту. Це дві проблематики. Перша, на жаль, ми два міста, які були частково в окупації, і, на жаль, у нас є історії насильства через російських військових. Друге – зростання домашнього насильства у зв’язку з військовим станом».

Фахівці наголошують, у разі сексуального насильства  – лікар, поліцейський та психолог – це три людини, до яких ви маєте звернутися найперше. І головне не боятися та не соромитися.  

Найважливіше у таких випадках – пропрацювати травму. Для цього в Україні почали створювати ряд безкоштовних сервісів. Серед них – Центри допомоги врятованим, де кожна людина може отримати безкоштовну соціально-психологічну підтримку. Наразі по Україні їх – одинадцять. Один із них працює у Києві.

Марат Дурдирєв, координатор Центру допомоги врятованим у Києві:

«Ми відкрилися офіційно минулого року восени. У нас уже понад 2000 звернень. Це ВПО, гендерно-зумовлене насильство, складні життєві обставини та сексуальне насильство під час конфлікту».

Звернутися до Центру допомоги врятованим можна зателефонувавши на гарячу лінію – 1547.

Якщо ви проживаєте у Бучанському районі – тут вже понад рік працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Працівники бригади щодня виїжджають на планові на екстрені виклики. Звернутися за допомогою можна щодня з 9:00-21:00, зателефонувавши за номерами:

Ірпінь: (096) 1415258

Буча: (050) 5275653

Bookmark the permalink.

Comments are closed.