Ірпінцям нагадують про сплату податку на нерухоме майно

Ірпінське відділення відділення Вишгородської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області нагадує про обов’язок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичними особами у 2016 році.

Відповідно до статті 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, у власності яких знаходяться об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості податок.

e85ed46c606d2497ce78f36cb593f63f

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, які безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

У 2016 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичним особам нараховується за об’єкти нерухомого майна, які знаходились у їх власності в 2015 році. При цьому застосовуються ставки та враховуються пільги, які були встановлені органами місцевого самоврядування у 2015 році.

Наприклад, пільгова площа зі сплати податку на об’єкти житлової нерухомості по м.Ірпінь складає:

Для квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

Для житлових будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

Для різних типів об’єктів незалежно від їх кількості – на 180 кв. метрів.

Проте якщо власники використовують своє нерухоме майно з метою одержання доходів (надають в оренду, використовують у підприємницькій діяльності), вищевказані пільги не застосовуються.

Ставка податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості встановлена у розмірі, 1% від мінімальної заробітної плати на 1 січня року, за який сплачується податок. Тобто, якщо у 2015 році мінімальна заробітна плата стонам на 1 січня складала 1218 грн, то за 1 квадратний метр ставка податку на нерухоме майно становить 12,18 грн.

Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів після отримання повідомлення-рішення.

У разі, якщо у власності громадянина перебувають об’єкти нерухомості, що підлягають оподаткуванню та Він не отримав податкове повідомлення-рішення, слід звернутись до податкової інспекції за місцем реєстрації, з документами на право власності для проведення звірки та отримання реквізитів для сплати податку до бюджету.

Ірпінське відділення Вишгородської ОДПІ

Bookmark the permalink.

Comments are closed.