Ірпінчанка відкрила центр психологічної підтримки на території свого знищеного кафе (відео)

Роман – військовослужбовець. Місяць тому потрапив під ворожий артилерійський обстріл на Донеччині. Чоловік розповідає, після того, що з ним сталося, потрібно загоїти рани. І не лише тілесні. Тому прийшов за допомогою у центр психологічної підтримки в Ірпені.

Роман Силенко, військовослужбовець:

«На Зміїному острові був, весь схід пройшов, всю Україну пройшов. Тільки у Криму не був за півтора роки. Я от висказався і мені стало легше на душі. Лікуюся, приходжу у себе».

Центр психологічної підтримки працює майже рік. Цей краєвид добре знайомий мешканцям та гостям Ірпеня.До війни це було кафе «Тераса» на вулиці Гостомельське шосе. А зараз тут надають безкоштовну фахову допомогу усім, хто її потребує.

Тетяна Ціленко, психологиня організації «Veteran hub»:

«Ми працюємо не тільки з військовослужбовцями, а й — з ветеранами, з їхніми родинами. Це досить великий обсяг запитів».

У центрі психологічної підтримки військових лікують і словом, і різноманітними активностями. Наприклад, у свято Івана Купала для них влаштували традиційне купальське дійство. Окрім допомоги військовим, тут проводять тренінги для внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни. Для дорослих і для дітей влаштовують арт-терапію.

Марія, мешканка Ірпеня:

«Я приходжу сюди, щоб робити прикраси із бісеру, потім їх продавати і кошти віддавати нашим хлопцям ЗСУ».

Все це організувала власниця колишнього кафе – ірпінчанка Людмила Руденко. Розповідає, вирішила створити такий центр після початку повномасштабного вторгнення. Поки кафе було цілим тут був прихисток для мешканців міста. А після звільнення Ірпеня від окупантів вирішила не відбудовувати бізнес, а допомагати людям. Відкрила власний благодійний фонд «Стійка нація». І поки її чоловік Сергій боронить Україну на сході, пані Людмила працює на своєму «фронті».

Людмила Руденко, керівниця центру психологічної підтримки БФ «Стійка нація»:

«До нас приходять багато людей. Ми допомагаємо. Одних ми годуємо, другим даємо одяг, треті приходять за психологічною допомогою, четверті приходять просто відпочити. Ми садимо у човен. Багато сімей, у нас є фотографії, де вони просто катаються на човні, потім ідуть і дякують. Я рахую, що вони навіть не підозрюють, що це теж психологічне відновлення».

Віталій Качуляк, волонтер центру психологічної підтримки БФ «Стійка нація»:

«Це, як приклад, надихає. І я вважаю, що треба таким людям допомагати і долучатися. І разом ми будемо непереможні, сто відсотків!».

Щоб звернутися за допомогою або допомогти – пишіть у месенджер благодійного фонду «Стійка нація», у фейсбуці або телефонуйте за номером – 098 331 41 16.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.