Фільм Спілберга про Ірпінський регіон

Дослідники, які вивчають історію, географію, етнографію, культуру, мистецтво, пам’ятки нашого краю, передають знання з вуст у вуста, залучають молодь до цього процесу, заслуговують на безмежну повагу і вдячність. Тільки завдяки їхнім зусиллям поки збережена пам’ять…

N2zjRr1jiHUДовідка: Мельничук Юрій Леонідович – краєзнавець, завідувач відділу патріотичного виховання Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки, молоді і спорту України, співавтор книг „Михайлівка-Рубежівка. Забуччя”, «Ворзельське підпілля. Маловідомі сторінки війни».

Соколенко Олександр Герольдович – краєзнавець, зберігач-фондів – керівник Ворзельського музею історії та культури «Уваровський дім», автор серії книг з історії селищ Київської області («Буча.100 років», 2004; «Гостомель», 2004; «Ворзель. Сторінками столітньої історії», 2005; «Михайлівка-Рубежівка. Забуччя», 2005; «Забір’я», 2006; «Ворзельське підпілля. Маловідомі сторінки війни», 2008 та ін.).

«Уваровський дім» працює уже багато років. Яка відвідуваність музею? Хто найчастіше приходить?

О.Г.: Ворзельський музей історії та культури «Уваровський дім» працює з 2007 року у будинку княгині Н.Ф. Уварової. Я тут працюю з першого дня. Кількість відвідувачів становить приблизно 9-10 тисяч осіб на рік, в основному це туристи, що відпочивають у місцевих санаторіях. Приїжджають іноземні туристи.

У чому секрет такої туристичної привабливості музею?

О.Г.: Це не просто музей. Його можна назвати ще й громадським центром, бо тут систематично проводяться мистецькі виставки, семінари, круглі столи, конференції, навчання, тренінги, концерти, творчі вечори, селищні заходи та багато іншого. У фонді музею більше 4 000 експонатів, жоден із яких не був куплений. Всі вони подаровані місцевими мешканцями!

Розкажіть будь-ласка детальніше про науково-дослідницьку діяльність музею. У чому вона полягає? Які результати маємо на сьогоднішній день?jY2YQuZ-DO0

Ю.Л.: Усе почалося в школі у Михайлівській Рубежівці, де я, коли був директором, створив краєзнавчий гурток для учнів 5-7 класів. Разом із дітьми ми створили першу книжку про перебування Митрополита Петра Могили в Приірпінні. Почали організовувати експедицій, які закінчувалися виданням нових книг.

Тобто молодь цікавиться літературою й історією рідного краю?

Ю.Л.: Звичайно! Багато хто з моїх випускників став серйозно займатися краєзнавством, вивчати історію, а зараз викладають.

Чи є в історії нашого краю люди чи події, про які нам мало що відомо, але вони варті того, щоб про них згадати?

Ю.Л.: Сім’я Білостоцьких, що врятувала під час війни двох єврейських дівчаток, була жорстоко закатована у власному будинку. Дівчата виросли, одна з них проживає в Києві, а інша виїхала до Сполучених Штатів. Саме завдяки їй до нашого регіону була відправлена знімальна група Стівена Спілберга, що зняла для особистого архіву Валентини Білостоцької фільм «Ворзельське підпілля».

Ви згодні з думкою, що наш регіон втрачає своє історичне обличчя?

Ю.Л.: Ні! Ми докладали і будемо докладати усіх зусиль для того, щоб такого ніколи не сталося.

1Gvoxi1wsow 7v-p7LGtDfM IIVmo4QkLY8 JMEjpkGs4U4 JViaDZLzbzg qxF0qQV5vPk VsoACsccZ28

Bookmark the permalink.

Comments are closed.