Через 18 років в Ірпінь повернувся ботулізм

Збільшилась кількість звернень та скарг від громадян міста щодо реалізації харчових продуктів із простроченим терміном придатності. Особливо часто скарги від громадян поступають на магазини ТОВ «ЕКО» та ТОВ «Симпатик». Проте із серпня місяця минулого року діє мораторій на перевірку об’єктів зі сторони органів Держсанепідслужби за дотриманням санітарних вимог, але з липня цього року на об’єкти підвищеного ризику його зняли. При виконавчому комітеті Ірпінської міської ради створять комісію, в яку війдуть представники виконкому, міліції, держсанепідемслужби та громади. Вона й буде здійснювати майбутні перевірки.

salmonellezДва випадки групових захворювання на сальмонельоз та один на ботулізм виявлено нещодавно в Ірпені. Одна родина вживала продукти, які були приготовлені з порушенням технологій у домашніх умовах. При розслідуванні виявили в них збудник. У другому випадку сальмонельозом була інфікована родина з 4-х чоловік, які їли млинці, що самостійно приготували з молочних продуктів, які придбали на місцевому базарі. Підтверджено, що саме це стало джерелом захворювання.

Інфекційне захворювання сальмонельоз, причиною якого є бактерії роду Salmonella – це гостре інфекційне захворювання, що вражає органи ШКТ.

Найчастіше джерелами зараження інфекційним захворюванням є курячі яйця. Сальмонельоз може проявитися при недостатній термічній обробці продуктів харчування.

Характерний інкубаційний період становить від восьми годин до трьох днів, рідше ознаки починають проявлятися через вісім годин після зараження.

На початку хвороби виявляються такі симптоми сальмонельозу у дорослих, як: висока температура, озноб, лихоманка, головний біль, відсутність апетиту. Вже через три дні відбувається ураження ШКТ, тоді проявляються інші ознаки захворювання:

– Різка біль в животі. При сальмонельозі біль у животі локалізується в області пупка і носить спастичний характер. Впоратися з таким нездужанням можуть тільки знеболюючі та спазмолітичні препарати, які призначає лікар залежно від локалізації хвороби.

– Нудота і блювота – це симптоми сальмонельозу у дорослих і дітей, який носять важкий характер, так як в блювотної маси можуть з’явитися згустки крові, а сама блювота може тривати до чотирьох днів. Після тривалої блювоти виникає діарея.

– Діарея. Сальмонельоз супроводжується проносом з перших днів захворювання. Калові маси мають рідку структуру, часом навіть водянисту, зеленуватого відтінку. При сальмонельозі випорожнення можуть досягати 10 разів з присутністю крові.

При перших проявах захворювання слід викликати швидку.

У травні місяці в Ірпені було також зафіксовано випадок ботулізму, якого не було в регіоні з 1997 року! Це дуже страшна хвороба. Жінка 1970 року народження була в реанімації 10 днів на апараті штучного дихання. Вона вказала, де конкретно придбала продукт, через який захворіла. Найстрашніше, що цей продукт був не зі стихійного базару, а з магазину в Ірпені.

Основна причина захворювання на ботулізм – вживання неправильно законсервованих продуктів: ковбаси, овочевих консервів, грибів, червоної риби. Якщо мікроб знаходиться в консервах, то треба знати, що теплова обробка не знищує його спорових форм. Частіше за все зовнішній вигляд продуктів, де утворився токсин, змінюється. Вони розм’якшуються, з’являється неприємний запах, утворюється газ. У консервах виникає бомбаж, тобто банка роздувається під дією газу, що виділяються мікробами. Такі продукти не можна використовувати в їжу або годувати ними тварин.

image010Нейротоксин ботулізму дуже отруйний, він стійкий до дії шлункового соку. Захворювання спостерігалися навіть тоді, коли людина брала в рот заражений продукт, але не ковтала його. Інкубаційний період у людей варіює від двох годин до 10 днів, але найчастіше він становить 18-24 години. Клінічна картина ботулізму зазвичай складається з поєднання різних синдромів, з яких раніше всього проявляється неспецифічна симптоматика (нездужання, загальна слабкість, головний біль). Можуть спостерігатися печіння в шлунку, нудота, багаторазова блювота, пронос. Через кілька годин після початку захворювання симптоматика змінюється: у хворого порушується акомодація, нерівномірно розширюються зіниці, з’являється косоокість, двоїння в очах, опущення повік, а іноді і сліпота. Ці симптоми пов’язані з ураженням окорухових нервів. Надалі настає параліч м’якого піднебіння, язика, глотки, гортані, з’являються розлади мови, порушується акт жування і ковтання, спостерігається виділення густого тягучого слизу. Внаслідок паралічу лицьових м’язів, вираз обличчя змінюється іноді до невпізнанності. Відзначається сухість у роті і горлі, пульс прискорений. Починають переважати нервово-паралітичні явища, спостерігається розлади діяльності нервових центрів, що регулюють функцію слинних, слізних залоз, м’язів носоглотки і обличчя. Тривалість хвороби зазвичай 4-8 діб, рідше – 3-4 тижні. Смерть настає, як правило, в результаті «паралічу» дихання і серця при ясній свідомості. Летальність складає 35-85%.

603146

Bookmark the permalink.

Comments are closed.