Блог – гвинтик у гігантській «машині масового спілкування»

Блогосфера є важливим середовищем вивчення громадської думки та новітніх культурних феноменів. Блогер – це активний громадянин, експерт, до слів якого дослухаються. Він оперує фактами, наводить аргументи, формує громадську думку, маючи широкий доступ до цільової аудиторії.

Слово «blog» з’явилося 18 років тому, коли інтернет лише набирав обертів: у грудні 1997 р. Й. Баргер запропонував називати «інтернет-щоденник» коротко – weblog (від англ. logging the web – «записуючи події мережі»). Слово прижилося, але в квітні 1999 р. стало коротшим на дві букви: П. Мерхольц, автор веб-сервера «Peterme», розділив неологізм. Вийшло we blog – «ми робимо блог». З тих пір «блог» став сталим визначенням для інтернет-щоденника.

В умовах стрімкого розвитку Інтернету не лише журналісти, але й аудиторія може брати участь у виробництві й обміні інформацією. При цьому двобічне спілкування відбувається в одному й тому ж комунікативному середовищі.

Одна з притаманних блогам рис – суб’єктивність, тобто думки, зазначені в блогах, часто не відділяються від фактів.

Блог може доповнюватися та оновлюватися з різною періодичністю, що обирається найчастіше самим автором і може бути випадковим. Широкі мультимедійні можливості блогів дають змогу доповнювати текстовий зміст фото-, відео-, аудіофайлами, а також графічними й анімаційними зображеннями, створювати індивідуальний візуальний і музичний дизайн проекту.

Блог як електронний щоденник має декілька кардинальних відмінностей від сторінки звичайного сайту. Для блогів характерні короткі публікації особистого характеру, а в постах часто використовуються образи й символи, зрозумілі тільки авторові.

Спілкування у блогосфері є процесом масової комунікації і тому поглинає невизначену кількість осіб. Кожен блог є гвинтиком у гігантській «машині масового спілкування», складаючи загальну масу юзерів. Блогосфера пожвавлює процес обговорення інформації, розширює інформаційний простір кожного користувача.

Блог є частиною нового соціального феномену, що визначається як відкритий ресурс соціуму, тобто автор свідомо відкриває публіці своє життя, думки, погляди, фіксуючи таким чином стан свого внутрішнього «Я». Все це дозволяє використовувати блоги як потужний інструмент інформування, впливу та пошуку однодумців.

Блог – гвинтик у гігантській «машині масового спілкування»

Блог – гвинтик у гігантській «машині масового спілкування»

Bookmark the permalink.

Comments are closed.