Ми з тобою однієї крові

sWsTVe3jaEoВчора міжнародна спільнота відзначала всесвітній день донора крові. Кожного дня на нашій планеті тисячі людей безкорисно віддають частинку себе, що дає змогу рятувати життя іншим. Бучанська міська поліклініка 16 червня проводить «День донора» під гаслом: «Прийди сам! Приведи донора – врятуй життя 1 солдата».

Десятки людей щоденно ризикують не отримати потрібну кількість донорської крові. І це не тільки наші солдати-фронтовики, а й звичайні люди, що по необережності потрапили в аварію, отримали опіки, ті, що потребують операцій, або хворіють рядом захворювань, лікування яких неможливе без постійного переливання крові. Донорами зазвичай стають родичі або знайомі пацієнтів, та щоб перевірити їх кров потрібно мінімум кілька днів. У більшості ж випадків кров необхідна протягом перших трьох годин госпіталізації.

Донором може стати громадянин України у віці 18-60 років, вагою від 50 кг., що не має таких протипоказань:

–          венеричних хвороб;

–          ВІЛ / СНІД;

–          хронічних хвороб;

–          онкологічних хвороб.

Напередодні не варто вживати: молочну, жирну, копчену, гостру їжу, яйця і банани, алкогольні напої, ліки.

Протипоказання для жінок – критичні дні (під час, а також за 5 днів до і 5 днів після менструації).

При собі потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код. Перед здачею крові – сніданок (чай з печивом).jMOyAPTwGko

На першому етапі процедури спеціально навчений лікар бере кров з пальця для перевірки рівня гемоглобіну, резус-фактора та встановлення групи, перевіряється тиск і очікуються результати аналізу крові. Як правило, на цьому етапі з різних причин відсіюється до 30% бажаючих стати донором.

Далі по черзі йде запрошення до окремої кімнати, в якій безпосередньо і проходить переливання крові. Процедура переливання в спеціальну одноразову систему збору займає близько 15 хв. Стандартний об’єм фізіологічної норми крові складає 450 мл., за який сплачується 114 грн. компенсації. По завершенню процедури донору надається довідка про звільнення від навчання та роботи на два календарні дні.

Забір крові проводиться з 9-00 год. до 12-00 год. за адресою: м. Буча, вул. Польова, 21/10 в приміщенні міської поліклініки.

У Приірпінні існує проблема постійної недостатності донорської крові. Світовий досвід свідчить, що стан донорства в країні залежить перш за все від морально-етичного клімату в суспільстві. Загалом кількість донорів крові в Україні за останні 20 років зменшилася більш ніж у двічі. Не будьте байдужими!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.