Звідки прийшла традиція пити шампанське на Новий рік?

Традиція пити шампанське з’явилася в нашій країні, лише починаючи з ХІХ століття. У 1878 році князь Голіцин відкрив перший в Україні завод шампанських вин в Новому світі. Але на той момент українські шанувальники напоїв «з градусом» більше віддавали перевагу медовусі, рейнським винам, горілці, а також різним настойкам і наливкам, які заготовляли ще з літа. Тому навіть у сім’ях з невеликим достатком пляшечка міцного була обов’язково захована до свята.
А у 1960 році вітчизняні винороби відкрили технологію постійної шампанізації, яка, в результаті, дозволила виробляти напій з «бульбашками», знизивши його вартість, і зробивши його більш доступним для придбання. Крім цього, на початку 60-х років, уряд СРСР прийняв рішення забезпечувати на Новий рік кожну сім’ю як мінімум однією пляшкою ігристого.
З тих пір традиція відкривати на Новий рік «Радянське шампанське» стала одним з незамінних атрибутів зимового свята. З кожним роком, коли починалася передсвяткова «лихоманка», кількість придбаних пляшок досягала більше третини всього річного обороту виробників ігристого. І з тих пір шампанське стало напоєм, без якого не обходиться святкування Нового року в багатьох сім’ях.
Вважається, що чим краща якість шампанського, тим тихіше і спокійніше воно відкривається.

nastol.com.ua-66763

Bookmark the permalink.

Comments are closed.