Журналісти просять голову НСЖУ захистити їх від погроз з боку голови ТВК

Напередодні Всесвітнього дня свободи преси журналісти інформаційного агентства ITV звернулися до Національної спілки журналістів України з приводу факту грубого перешкоджання журналістській діяльності та погроз на свою адресу. Відповідне звернення редакція розмістила на своїй сторінці у Фейсбук. Колектив ITV просить голову НСЖУ Сергія Томіленка стати на захист професійної діяльності журналістів.

Як йдеться у зверненні, 2 квітня 2018 року знімальна група інформаційного агентства ITV наразились на перешкоджання журналістській діяльності та погроз з боку голови Коцюбинської територіальної виборчої комісії Людмили Демченко. Інцидент стався під час пікету мешканцями селища Кацюбинське Адміністрації Президента України. Голова ТВК Людмила Демченко публічно погрожувала оператору «мазонути в морду» і розбити відеокамеру, а після словесних погроз нанесла удар по відеокамері. Агресивні дії та погрози пані Демченко журналістам вдалося записати на відео, яке було теж оприлюднено.

“Зараз мазону в морду і розіб’ю твій цей. Маєш на увазі. Я вже людина без тормозів. А шо такоє? Стоїть і знімає всіх. Якого ти хрена знімаєш?”, – на відео чітко видно і чути як спілкується голова ТВК з журналістами під час виконання їхніх професійних обов’язків.

Слід зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України, умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.Якщо ж перешкоджання здійснювалося шляхом погрози вбивством, застосування фізичного насильства, знищення чи пошкодження майна або підкупу службової осо­би, то вчинене за наявності до того підстав додатково кваліфікується за статтями 121, 122, 125-127, 129, 194-196, 369 ККУ. 

Редакція ITV просить очільника НСЖУ Сергія Томіленка дати відповідну оцінку протиправним діям голови Коцюбинської ТВК Людмили Демченко і стати на захист професійної діяльності українських журналістів.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.