Замість мізків – лайно, замість правди – фейк

В Ірпені в черговий раз публікують фейкові і маніпулятивні новини. Цього разу стаття під назвою «Замість суду – висотка» з‘явилась на інтернет-ресурсі Іrpin.online.

У статті журналісти припускають, що суд, розташований в Ірпені, на вул. Мінеральній, 7, може бути виселений зі свого приміщення, а землю під ним віддадуть під висотну забудову. Таке нібито передбачає проект рішення  82 сесії Ірпінської міської ради. У свою чергу Ірпінська міськрада відразу спростувала цей фейк та надала офіційні роз‘яснення.

«Зазначена в проекті рішення земельна ділянка площею 0,3454 га (кадастровий номер 3210900000:01:028:0105) знаходиться в комунальній власності територіальної громади м. Ірпінь. Як зазначають у відділі земельних ресурсів, станом на теперішній час на цій території знаходиться багатоквартирний житловий будинок, співвласники якого є членами ОСББ «Фаворит на Мінеральній». У зв’язку із зверненням ОСББ щодо передачі в постійне користування земельної ділянки, виникла необхідність у зміні цільового призначення зазначеної земельної ділянки з будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, враховуючи ст. 42 Земельного кодексу України: «Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України», – повідомляють у міській раді.

Земельна ділянка площею 0,6084 га, на якій розміщений Ірпінський міський суд, має кадастровий номер 3210900000:01:028:0100, та перебуває  у власності територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області, тобто є державною власністю.

Індефікатором земельної ділянки у Державному земельному кадастрі є її кадастровий номер відповідно до ст. 17 Закону України «Про державний земельний кадастр, а не її поштова адреса».

У повідомленні також йдеться про те, що основним із повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів у галузі земельних відносин, визначених статтями 12, 122 Земельного кодексу є розпорядження землями комунальної власності територіальної громади.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до Кодексу етики журналіста, перевіряти інформацію, яку вони оприлюднюють і поширюють, є їхнім обов’язком. А найкраще це робити, звертаючись до її першоджерела, у цьому конкретному випадку – до Ірпінської міської ради. Однак, як повідомляється, таких запитів чи звернень не надходило.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.