Заяву про вчинене правопорушення Макеєвою направлено до прокуратури

21 серпня виконавчим комітетом Ірпінської міської ради  направлено заяву-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення А.Макеєвою до відповідних органів, зокрема: Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, Генеральному прокурору України Ю.Луценку, керівнику прокуратури Київської області М.Киричуку. Про це повідомляють на офіційному сайті Ірпінської міської ради.

Робочою групою виконавчого комітету ІМР проведено моніторинг фінансового стану комунального закладу  “Центральний міський стадіон”, за результатами якого встановлено порушення його директором (у період з 12.03.2016 р. по 12.03.2019 р.)  Макеєвої Анжели Георгіївни ч. 2 ст. 364 Кримінального Кодексу України.

Як відомо, центральний міський стадіон утримується за рахунок коштів місцевого бюджету та надає платні послуги відповідно до постанови КМУ від 14.04.2009 № 356 “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів” зі змінами та доповненнями.

Одним із видів платних послуг, що можуть надаватися бюджетними організаціями, є здавання в оренду комунального майна (нежитлових приміщень). Рішенням Ірпінської міської ради від 13.09.2013 року  № 3424-47-VІ “Про оренду комунального майна територіальної громади м. Ірпінь” затверджено Методику розрахунку орендної плати комунального майна територіальної громади м. Ірпінь, якою керуються всі балансоутримувачі комунального майна міста.

01.01.2018 між Закладом та з ФОП Цицюра М.С.  було укладено Договір оренди комунального майна з метою розміщення кафетерію. З дня укладання договору до 01.11.2018 р. від ФОП Цицюра М.С. надходжень від оренди КЗ “Центральний міський стадіон” не отримував. Розрахункові втрати за даним договором склали 13 454,8 грн., та, як наслідок, втрати міського бюджету – 3 363,7  грн.  (25 % надходжень від оренди перераховуються бюджетними організаціями на рахунок міського  бюджету). Слід зазначити, що Цицюра М.С. є чоловіком директора Закладу Макеєвої А.В.

Як повідомляється, 01.09.2018 року з ГО “Ірпінська школа єдиноборств” укладено Договір № 01/2018 оренди частини нежитлового приміщення площею 66,4 кв. м., розміщене за адресою: 08200, м. Ірпінь, вул. Соборна, 183б, вартість якого визначена згідно зі звітом про оцінку станом на 31.12.2017 року і становить 1 487 888,00 грн. Відповідно до п. 3.1. Договору орендна плата становить з ПДВ за базовий місяць оренди – вересень 2018 р. 2 445,84 грн. і в подальшому підлягає індексації. Майно передано в оренду з метою: для розміщення громадської організації. 01.09.2018 року з ГО “Ірпінська школа єдиноборств” укладено Договір № 02/2018 оренди частини нежитлового приміщення площею 94,5 кв. м., розміщене за адресою: 08200, м. Ірпінь, вул. Соборна, 183б, вартість якого визначена згідно зі звітом про оцінку станом на 31.12.2017 року і становить 1 859 850,00 грн. Відповідно до п. 3.1. Договору орендна плата становить з ПДВ за базовий місяць оренди – вересень 2018 р. 3 056,84 грн. і в подальшому підлягає індексації. Майно передано в оренду з метою: для розміщення громадської організації.   01.09.2018 року з ГО “Ірпінська школа єдиноборств” укладено Договір № 03/2018 оренди частини нежитлового приміщення площею 24 кв. м., розміщене за адресою: 08200, м. Ірпінь, вул. Соборна, 183б, вартість якого визначена згідно зі звітом про оцінку станом на 31.12.2017 року і становить 165 700,00 грн. Відповідно до п. 3.1. Договору орендна плата становить з ПДВ за базовий місяць оренди – вересень 2018 р. 498,10 грн. і в подальшому підлягає індексації. Майно передано в оренду з метою: для розміщення громадської організації.  Відповідно до тексту оголошення, розміщеного 15.05.2018 року на офіційному сайті Ірпінської міської ради Київської області [Електронний ресурс. – Режим доступу: https://imr.gov.ua/prozore-misto/ogoloshennya] на конкурс на право укладання договорів оренди комунального майна територіальної громади м. Ірпеня були винесені наступні об’єкти: 

” – частина нежитлового приміщення (Ірпінського центрального міського стадіону) площею 24,0 м² за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна,183-Б. Балансоутримувач: Комунальний заклад “Центральний міський стадіон” Ірпінської міської ради. Ринкова вартість майна відповідно до звіту про незалежну оцінку складає  535 632,00 грн. з урахуванням ПДВ. Примітка: для розміщення громадської організації. Початковий розмір річної орендної плати – не менше 3% від вартості приміщення, встановленої суб’єктом оціночної діяльності, з урахування ПДВ (орендна ставка може змінитися відповідно до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду комунального майна).

– частина нежитлового приміщення (КП “Ірпінський міський стадіон” ІМР) площею 66,40 м² за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна,183-Б. Балансоутримувач: Комунальний заклад “Центральний міський стадіон” Ірпінської міської ради. Ринкова вартість майна відповідно до звіту про незалежну оцінку складає  1 481 915,00 грн.  з урахуванням ПДВ. Примітка: для проведення оздоровчих заходів для дітей та молоді. Початковий розмір річної орендної плати – не менше 5% від вартості приміщення, встановленої суб’єктом оціночної діяльності, з урахування ПДВ (орендна ставка може змінитися відповідно до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду комунального майна).

  • частина нежитлового приміщення (КП «Ірпінський міський стадіон» ІМР) площею 94,50 м² за адресою: м. Ірпінь, вул. Соборна,183-Б. Балансоутримувач:Комунальний заклад «Центральний міський стадіон» Ірпінської міської ради. Ринкова вартість майна відповідно до звіту про незалежну оцінку складає  2 109 051,00 грн.  з урахуванням ПДВ. Примітка: для проведення оздоровчих заходів для дітей та молоді. Початковий розмір річної орендної плати – не менше 5% від вартості приміщення, встановленої суб’єктом оціночної діяльності, з урахування ПДВ (орендна ставка може змінитися відповідно до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду комунального майна)».

Фактично, п. 1.2. Договорів № 01/2018, 02/2018 від 01.09.2018 року суперечать умовам оголошеного конкурсу на право укладання договорів оренди комунального майна територіальної громади м. Ірпеня. Досить цікавим є факт того, що на момент укладення 3-х Договорів ГО “Ірпінська школа єдиноборств” було зареєстровано за адресою м. Ірпінь, вул. Соборна,183-Б, що є юридичною адресою КЗ “Ірпінський міський стадіон” ІМР.  По договорах оренди комунального майна, укладеними з ГО “Ірпінська школа єдиноборств” відповідно до рішення сесії Ірпінської міської ради  “Про затвердження протоколу засідання конкурсної комісії по розгляду питань про надання в оренду комунального майна від 15.06.2018р.  №5/2018”, відсоток від орендної плати на рахунок міського бюджету у розмірі 25 % від оренди не сплачувався, що призвело до недоотримання міським бюджетом коштів. Крім того, всі 3 договори були укладені лише після 2,5 місяців з моменту закінчення терміну проведення конкурсу, що також спричинило недоотримання коштів спеціальним фондом Закладу та міським бюджетом. Договори на відшкодування комунальних  послуг по укладених Договорах оренди (4 договори),  з жодним орендарем не укладались, що призвело до оплати комунальних послуг орендарів за рахунок коштів Закладу та недоотримання бюджетом податку на землю.

Крім того, комісією, створеною розпорядженням в.о. міського голови від 04.04.2019 року  № 69, проведено інвентаризацію та обстеження комунального майна, яке обліковується на балансі комунального закладу “Центральний міський стадіон” Ірпінської міської ради.

Інвентаризацію проведено відповідно до вимог чинного законодавства України з відома в.о. директора закладу Басараб Т.В.

За результатами проведеної інвентаризації встановлено таке:

 – виявлено недоліки та дефекти в  будівлі, а також визначено окремі елементи, технічний стан яких є аварійним  (деформаційні шви, дефекти  профільних настилів, футбольне полотно, огороджувальна сітка, розбиті вікна в залі офіційних делегацій);

– неналежний стан благоустрою території Закладу, а саме: розбиті ліхтарі, зламані ворота вхідної групи, стільці на трибунах, паркан, який охоплює територію, знаходиться в незадовільному стані;

– за даними інвентаризаційного опису основних засобів та необоротних матеріальних активів на балансі Закладу  рахується активів на загальну суму    21 264 796,5 грн.,  однак списання з балансу морально-застарілого та фізично зношеного майна, яке непридатне для подальшого використання, суб’єктом-балансоутримувачем не проводилося;

– виявлено майно, яке не обліковується на балансі Закладу (4 сітки, футбольні м’ячі у кількості 32 шт., холодильник для розміщення напоїв) та на які договори оренди або тимчасового зберігання не укладені;

– комісії по інвентаризації не надано доступ до орендованого приміщення ГО “Ірпінська школа єдиноборств” загальною площею 24,0 м кв. (постійна оренда), що призводить до неефективного управління майном суб’єктом балансоутримувачем;

Для забезпечення нормального технічного стану Закладу необхідно провести ремонт основних засобів, які в ході своєї експлуатації були пошкоджені через неефективне використання в роботі (розрахунок за орієнтовною ринковою вартістю), а саме:

  1. Заміна стільців на трибунах ( синіх – 21 шт., червоних – 16 шт., білих – 7 шт., зелених – 11 шт.)

60*350 грн. = 21 тис. грн.

  1. Заміна огороджувальної сітки (780 м кв.)

780 * 63 грн. = 49 140 грн.

  1. Ремонт навісу над трибуною = 350 тис. грн.
  2. Ремонт воріт вхідної групи = 35 тис. грн.

Вказані факти вказують на протиправність дій Макеєвої А.Г., та свідчать про зловживання нею своїм службовим становищем, вчинене з метою одержання неправомірної вигоди для самої себе особисто та  в інтересах інших фізичних осіб шляхом використання службового становища всупереч інтересам служби, яке завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам територіальної громади м. Ірпінь.

В Ірпінській міській раді сподіваються на продуктивну співпрацю з відповідними органами в контексті належного захисту прав територіальної громади міста Ірпеня.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.