Як зекономити на опаленні?

Почалась холодна пора року, а отже це питання хвилює практично кожного. І господарям квартир з центральним опаленням та власникам приватних будинків зазвичай є про що задуматися. Адже не звертати уваги на зростання цін на комунальні послуги розсудлива людина, що дбайливо відноситься до свого добробуту, просто не в силах. Чи можна зробити щось, щоб рахунки не були такими страшними? Звичайно. Скоротивши тепловтрати житла і оптимізував роботу різних систем всередині нього, ви переконаєтеся, що дешеве опалення будинку — зовсім не міф, а реальність. Правда, реальність, над якою необхідно добряче попрацювати.

Перше, що необхідно зробити, бажаючи отримати дешеве опалення — якісно утеплити своє житло. Втрата левової частки тепла, що виділяється опалювальною системою відбувається з-за того, що стіни будівлі не утеплені належним чином. Великою популярністю користуються навісні вентильовані фасади. Це відмінний вибір для тих, хто вирішив ґрунтовно утеплитися і готовий “розщедритися”.

Якщо ви хочете утеплити стіни швидко і недорого, краще зупинитись на багатошаровій штукатурній системі. Накладені на зовнішні стіни житла теплоізоляційні плити з армуючою сіткою, вкриті базовим, а потім декоративним шаром штукатурки — хороший варіант, що вимагає мінімально можливих тимчасових і фінансових витрат.

Ще одна поширена причина високої витоку тепла — старі дерев’яні вікна. Замінивши їхсучасними конструкціями зі склопакетами, ви однозначно відзначите, що в будинку стало значно тепліше і тихіше.

Якщо такої можливості немає, зі старими вікнами потрібно, принаймні, серйозно попрацювати — проклеїти утеплювач, закрити щілини і т. д.

Люди, які живуть у будинках і квартирах, підключених до центральної системи опалення, навіть відмінно утеплених, про економію, як правило, можуть лише мріяти. Чи можна якось вплинути на ситуацію і оплачувати адекватні “якості тепла” суми? Звичайно, потрібно просто встановити індивідуальний тепловий лічильник. Взагалі, дані “пристосування” особливою популярністю не користуються по одній цілком очевидної причині: розводка труб у багатьох багатоповерхівках зроблена таким чином, що через кожну кімнату квартири проходить окремий стояк. І цілком очевидно, що тепловий лічильник при такому розкладі буде потрібно зовсім не один. А це дуже недешеве задоволення. Хоча б частково заощаджувати в даній ситуації допомагає загальнобудинковий прилад обліку тепла.

Щоб робота автономної системи опалення була ефективною, але економною, всі її елементи повинні бути грамотно вибрані, розміщені і “налаштовані”, а також регулярно обслуговуватися. Якщо ваш котел старий, ненажерливий, з незадовільною продуктивністю, чекати від нього чудес не варто. Якщо ви всерйоз роздумуєте над питанням, як заощадити газ при опаленні, старий котел краще замінити на відповідну за параметрами сучасну розробку.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.