Як дурню кожного у Facebook видно

Напиши мені щось, щоб показати своє глупство

Чимало моїх публікацій викликають жвавий інтерес читачів. Але я не думав, що стаття “Чому гинуть дерева?” викличе таку реакцію. Твердження, що дерева гинули і до Карплюка, і що з цього приводу необхідна консультація науковців, заперечень не викликало. Але від останнього абзацу розпочалася буря в склянці води в групі “Ірпінь +”. Про те, що голубі ялини біля владних приміщень стали своєрідним символом комуністичної влади, писав не я один. І не я тут перший. От і треба було Костіній взяти не лише уривок із моєї статті, але й інформацію з Інтернету, що в народі голубі ялини називають “исполкомовские елки”, і теж підписати: “Представить не могла, что тупость и идиотизм перевесят все”. Але ж ні. Обурення викликало не те, що голубі ялини біля владних приміщень – символ єдиного радянського простору, а те, що цей символ знесли. Є ще в нас категорія людей, які постійно бурчать: “Для чого пам’ятники Леніну зносити? Навіщо перейменовувати вулиці? Зачем разговаривать на украинском языке в Украине? Вы же меня понимаете”. А тут така нагода – не просто символ, а ще ж і дерева. І люди взялися показувати свою претензію на дотепність. Мовляв, це ж тоді треба і берези зрізувати, бо вони комусь нагадують ГУЛАГ, та й, взагалі, всі ліси спиляти, бо їх насаджували в СРСР. А Дмитро Степовенко пішов ще далі: “Можемо очікувати ініціювання питання, щодо знесення будівлі виконкому, як такої, що побудована в радянські часи і яка не вписується в їхні дебільно-ідеологічні поняття”.

14724619_10154262308794475_1389465408012310094_n

Навіть в останні роки існування СРСР, коли громадськість вимагала ліквідувати радянську символіку,  комуністи не додумалися лякати людей, що бандерівці зруйнують усі будівлі, бо вони споруджені за радянської влади, за царя, за цісаря, за Польщі, за Румунії і “не вписуються в їхні дебільно-ідеологічні поняття”. Навіть для жарту це надто безглуздо. А тут люди пишуть нісенітниці і вважають себе дуже дотепними.

Символіка речі часто залежить від її розташування. Якщо ви одягли червону сорочку, то це не означає, що ви комуніст. Але якщо ви підняли її на древко і прийшли на мітинг, то це вже політичний прапор. Так само серп і молот. Звичайні знаряддя праці. Їх поєднання на гербі мало означати союз робітників і селян. Але після того, що комуністи натворили під цим гербом, з’явилося прислів’я: “Де серп і молот, там смерть і голод”. Так само, як і від цього герба, слід позбуватися і голубих ялин біля владних приміщень. Якщо в радянські часи калину вважали націоналістичною, то це не означає, що ми повинні продовжувати зберігати біля виконкомів голубі ялини – символ єдиного СРСР.

Я не знаю, скільки часу Дмитро Степовенко живе в Ірпені. Навіть, якщо тільки в нинішньому столітті, то міг би помітити, що фасад будівлі виконкому уже змінено. Та й про Прозорий офіс у радянські часи ми й мріяти не могли. То, може Степовенко заявить протест, що це зроблено з “дебільно-ідеологічних понять”?

З часом зовнішній вигляд міст і сіл змінюється. Нова епоха вимагає нового стилю. А Україна проголосила незалежність.

Сергій Петелько поділився своєю думкою: “Маразм батьківщиною є Америка, а садили в СССР? Де логіка цього висновку?”.

Людина навіть не знає, що багато рослин до нас завезли з далеких країв. І ніхто ж йому не підкаже. Зібралися ж “освічені” люди. Ще в школі вчили, що картоплю і помідори в Європу завезли з Америки. Так само і голубі ялини завезли з Америки. Люди не спромоглися засвоїти шкільну науку, але судять інших.

Яніна Заліська звернулася відразу до народу: “Народ, просто ви повинні розуміти, що тоді, коли Зборовський став директором музею, на такі ідеологічні посади просто так не призначали”. Заліська не уточнює, коли ж було це тоді, в час якого на ідеологічну посаду призначили українського патріота. Чи відповідні органи спіймали гаву, чи це було під час німецької окупації? Чи в часи Української Народної Республіки? Я не думав, що справляю на Яніну Заліську враження аж настільки старого. Був ще випадок, коли я написав статтю про героя боротьби за незалежність України отамана Орлика і отримав анонімку: “Ти бандит із банди Орлика”. Мушу розчарувати і Заліську, і аноніма. Я народився пізніше.

Дмитро Степовенко закликає уявити, яку ідеологію я сповідував і які дифірамби співав владі. Дійсно, яку ідеологію я сповідував і які дифірамби співав владі, якщо не вступив у Комуністичну партію. А до горбачовської перебудови без вступу в КПРС кар’єрний шлях був перекритий. Степовенко не знає, чи співав я дифірамби владі. А, може, знає, що я не співав. Однак для Степовенка це значення не має. Не співав? Так уявіть, що Зборовський співав дифірамби владі і осуджуйте його. Це крутіше навіть за знамените “Я віршів цього поета не читав, але вважаю, що їх треба заборонити”. І ніхто ж не напише, що це “висновок ідіота”. Тут же зібралися такі ж нормальні люди. А Лена Костіна в екстазі: “Да, да!!!!++++”.

В кампанію цькування мене гармонійно вписався колишній комуніст і колишній керівник Ірпінської організації Соціалістичної партії Олексій Богуславський. Зрозуміло, що його комуністично-соціалістичну душу образила ліквідація символів єдиного СРСР. Я думаю, що Богуславський читав в “Ірпінському віснику” мої статті про злочини комуністичного режиму, про борців за незалежність України, і його комуністично-соціалістична душа страждала. Аж раптом така нагода розквитатися з націоналістом Зборовським! Олексій Богуславський відчув дух товаришів по партії. А гуртом і батька добре бити. Богуславський робить свій вклад в нападки на мене: Зборовський – хвора людина, бо він при всіх владах ля-ля-ля. І ніхто ж не напише, що це “висновок ідіота”. Тут же зібралися всі такі ж нормальні. Зрозуміло, що для комуніста-соціаліста означає “ля-ля-ля”. Олексій Богуславський міг би написати і про мій конфлікт з попередньою владою за збереження музею. Але це в кампанію цькування не вписується. Для цієї компанії достатньо написати, що Зборовський “ля-ля-ля”. І всі в захваті.

Антоне Курсін, якщо ви помітили, що Максим Плешко випадково написав Україну з малої літери, то ви передусім уважніше читайте свій текст. Ну, що це таке: “Масим, бюдженые деньги, приведелись?” Але я не роблю висновок, що ви безграмотний. Просто раджу перед тим, як щось оприлюднювати, виправити помилки. Якщо ви вже торкнулись граматичної теми, то варто було б не оминати перли інших учасників суперечки: “дибільно, пропонувули, врятли, вали туда от куда  приехало” і т.д. Може, вас влаштовує така аргументація, але ж, надіюсь, не граматика.

Якщо хтось думає, що нині біля кремлівських стін ростуть ті ж голубі ялини, які посадили в 1931 році, то він помиляється. Щоп’ятнадцять років голубі ялини в Кремлі міняють. Роблять це вночі, щоб не привертати увагу людей.

Погляньте на фото Ірпінського міськвиконкому. Верхівки ялин дійсно покручені. В нинішній оновлений центр Ірпеня, який вже отримав багато позитивних оцінок, ця покрученість не вписується. Окрім політики є ще наука естетика. Буває, що вони поєднуються.

Можна багато сміятися з дуже “культурної” і “освіченої” компанії, яка на мене накинулася. Та я думаю, що насправді їм байдужа доля голубих ялин. І, як символ єдиного СРСР, голубі ялини біля виконкому їх не дуже цікавлять, за винятком комуніста-соціаліста Богуславського і, може, ще якогось прихованого проросійського лівака. Справа в іншому. Статтю “Чому гинуть дерева?” я написав з приводу статті Костянтина Хафізова, де стверджувалося, що сосни засихають тому, що Карплюк поробив парки, де їх поливають. Відповідно культурного рівня Костіної, я мав би скопіювати цю статтю (тут не треба виривати один абзац) і підписати:”Представить не мог, что тупость и идиотизм перевесят все”. Але я людина іншої культури. Я написав, що гинуть не лише сосни, і в багатьох місцях (надав фото Будинку творчості письменників), згадав, що я цю тему піднімав ще у 2008 році і що потрібна консультація науковців. Власне, люди, читаючи такі звинувачення, як у статті Хафізова, теж говорять, що дерева засихають у різних місцях і без парків. Але я про це написав. А Максим Плешко подав фото, на якому засихають сосни в лісах Житомирської області, і оприлюднив думку лісівників. Не можна ж пояснювати загибель сосен в лісах Житомирщини тим, що Карплюк зробив парки в Ірпені. Тоді навіть прихильники Костіної можуть сказати, що в неї “тупость и идиотизм перевесили все”. От люди й розізлилися. Дерева нехай гинуть. І звинувачувати в цьому треба тільки Карплюка.  Тому з моєї статті взято лише один абзац. І в хід пішли дуже вагомі аргументи: “Ідіот, маразм” і т.д. Звичайно, статтю “Чому гинуть дерева?” можна прочитати і на “Правді Ірпеня”, і в “Ірпінському віснику” (23 вересня 2016 р.). Але ж люди розраховують, що й інші, як і вони, читати не люблять. Головне почати обзивати, а любителі сварки і комуністи-соціалісти відразу приєднаються. Чи тепер хоч хтось повірить в щирість “плачу” цих людей за ірпінськими деревами?

Хтось розмістив фото психічно хворого Леніна. Ленін – організатор і один із символів СРСР. Тому його фото для цієї теми слід розуміти так: радянська символіка і всі, хто виступає за її збереження – це шиза.

Я такими “аргументами” як вищепроцитовані не користуюся. А ці люди лайкою самі себе схарактеризували і дискредитували.
IMG_8619-150x103

Анатолій Зборовський,

директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею.    

Bookmark the permalink.

Comments are closed.