Як діяти, якщо Вашу квартиру затопили

У кожному будинку, в кожній квартирі ми постійно стикаємося з аваріями в трубах, які призводять до затоплення квартири. Часто буває так, що сусіди самі того не підозрюючи, затопили і якщо вони добропорядні, вони завжди прийдуть, принесуть вибачення і відшкодують Вам збиток грошима, або ж в натурі. Але буває і навпаки. Коли сусіди заперечують свою провину в затопленні, ображають, перекручують факти.

Як зупинити процес затоплення вашого житла?

Перш за все, якщо з сусідської квартири проходить затоплення, а зв’язатися змоги немає, то ні в якому разі не можна вибивати двері, такі повноваження є лише у співробітників поліції, але не у всіх випадках. Для того,щоб нейтралізувати джерело затоплення необхідно перекрити водопостачання у всьому під’їзді(оповістіть фахівців аварійної служби про подію по телефону). В екстрених випадках доводиться діяти самостійно, але при цьому треба розуміти, що відповідальність за прийняте рішення повністю лягає на ваші плечі. Тобто є варіант, що у результаті ваших дій буде пошкоджена загально будинкова комунікація і вам прийдеться відшкодувати шкоду за вчинене.

Зверніть увагу! Електропостачання підтопленої квартири необхідно відключити, бо в результаті потрапляння води на розетки може відбутися замикання в електропроводці. Для цього на лічильнику треба опустити рубильник у відповідне положення.

Необхідно офіційно зафіксувати факт самого затоплення “по свіжих слідах” та оцінити приблизну вартість завданих збитків. Це можна зробити, звернувшись до відповідного ОСББ, котре обслуговує будинок, в якому знаходиться Ваша квартира. ОСББ зобов’язане відправити до вас працівника (або кілька), аби скласти акт затоплення. В такому акті зазвичай вказується дата події, описуються характерні пошкодження, завдані залиттям квартири, перераховуються пошкоджені предмети і орієнтовна вартість завданої залиттям шкоди. Один справжній екземпляр акта повинен залишитися на руках власника постраждалої квартири.

Що має бути ще відображено в акті про затоплення?

• Причина затоплення (пошкоджені труби, необережність сусідів і так далі). При суперечці може знадобитися незалежний експертний висновок, яке оплачується зацікавленою стороною. Понесені витрати можуть бути повернені через суд у разі задоволення вимог позовної заяви.

• Список руйнувань, завданих майну водою (зіпсовані килими і меблі, побутова техніка і світильники, одяг та взуття, обробка підлоги, стелі, стін та інше).

• По можливості винуватцю потопу треба бути присутнім при складанні акту, щоб особисто упевнитися в розмірі нанесеного збитку. Особливо це важливо у випадку, якщо квартиранти затопили сусідів – хто винен і кому доведеться платити в даній ситуації, часто є предметом судових розглядів. Відмова винуватця ПП брати участь в огляді необхідно зафіксувати в акті.

• Без підписів усіх членів комісії і господарів постраждалої квартири акт може бути визнаний недійсним. Тому уважно перевіряйте оформлення даного документа.

• До акта можна прикласти кошторис про розмір збитку, складену незалежними оцінювачами. Тільки варто це робити лише у разі значного збитку, оскільки послуги оцінювачів дуже дорогі.

Зверніть увагу! Якщо ви не дочекалися співробітників керуючої компанії, то складайте акт самостійно із залученням кількох свідків події події. Без цього документа, складеного на день, коли сусіди затопили квартиру, або, в крайньому випадку, наступного дня неможливо буде відстояти свої права в суді на відшкодування матеріального збитку. Про факт відсутності викликаних представників керуючої компанії на місці події необхідно обов’язково згадати в акті.

Як відшкодувати завдану шкоду в результаті затоплення?

У цьому випадку може бути 2 способи вирішення. Якщо сусіди розуміють, що вони винні, то сторони вирішують суму компенсації і відмовляються від будь-яких претензій один до одного. Але в деяких ситуаціях доходить до судового розгляду справи і стягнення завданого збитку примусово. Тому, сфотографуйте всі місця в квартирі, найбільш яскраво відображають масштаб потопу. Зніміть на відеокамеру. Всі ці фото і відеоматеріали приймаються в суді в якості доказової бази позовної заяви.

Для цього доведеться зібрати пакет документів, який прикладається до позовної заяви, в якому необхідно вказати конкретного винуватця:

• копія акта про затоплення;

• дефектний акт, в якому відображено вартість зіпсованих речей і витрати на ремонт затопленої квартири;

• кошторис ремонтних робіт, виконаних компанією при ліквідації потопу;

• кошторис ремонтних робіт, виконаних компанією при ліквідації потопу;

Ефективним вирішенням подібних проблем є страхування квартири. У цьому випадку можна точно розраховувати на відшкодування збитку. Маючи страховку на руках, ви не будете беззахисними. Якщо сусіди затопили квартиру – що робити, ви будете точно знати. Адже треба просто зателефонувати в страхову компанію, яка і займеться всіма питаннями.

Не бійтеся відстоювати своє право! Ваша бездіяльність буде виправдовувати протиправні дії винуватця!

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.