Як «Берегині з Ірпеня» створюють окопні свічки (відео)

Ольга, волонтерка ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Ми йдемо до перемоги, ми хочемо допомогти нашим військовим, нашим хлопцям, які сидять в окопах і захищають все, що ми тут маємо. Не треба сидіти дома і чекати, що перемога прийде сама собою, і звільнення України саме по собі».

Не сидять вдома та не чекають «Берегині з Ірпеня». Вони вже більше півтора року кожного дня допомагають військовим. Зараз волонтери переходять на зимовий режим роботи. Змінюють колір сіток з коричневого на білий та запускають конвеєр виготовлення окопних свічок.

Олена Анатоліївна, голова ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Отака банка з-під горошку горить 8 годин, ми засікали. Ось ця баночка дві години горить. Чотири такі баночки — по кутках бліндажа — і хлопці у теплі, світлі. Вже ніч пройшла, на день ближче до перемоги».

Олена Анатоліївна — голова громадської організації «Берегині з Ірпеня». Вона знає усі тонкощі створення окопних свічок. Здавалося, така проста робота, але є купа нюансів, які можуть зіпсувати свічку.

Олена Анатоліївна, голова ГО «Берегині з Ірпеня»:

«Такі маленькі тонкощі, а буде або хороший продукт, або не дуже. Бо різні баночки приносили нам з дому. Ми самі робимо свічки. Ти береш — а вона пуста банка і картон стирчить з неї. Дякуєш людині, а потім вибачте, викидаєш, бо працювати з цим не можна».

Олена Анатоліївна каже, що якщо люди хочуть робити свічки вдома, то краще просто робити заготовки та приносити до волонтерів, які правильно заллють свічки. Так як саме заливка — найскладніший етап.

Олена Анатоліївна, голова ГО «Берегині з Ірпеня»:  

 «Якщо з чайника раз налив — це пуста свічка. Там буде одна копоть і мало толку».

У волонтерів для цієї робити є спеціальний пристрій — Михайлик. Це ноу-хау від українських розробників. Загалом до створення свічок долучаються багато людей. Хтось створив пристрій для заливу, хтось нарізає картон, хтось збирає баночки, хтось приносить віск, а хтось навіть обробляє краї.

Олена Анатоліївна, голова ГО «Берегині з Ірпеня»:  

«Пиліпенко Олександр просто прийшов до нас і каже: «чим вам допомогти». От люди приходять і питають, чим вам допомогти. А коли ти багато робиш свічок і ці гострі краї, і вся кутикула і всі нігті. Це був жах. Він каже: «я вам буду виправлять баночки».

Ми також долучилися до волонтерства та принесли берегиням заготовки окопних свічок. А Олену Анатоліївну, як знавця, попросили перевірити нашу роботу.

Олена Анатоліївна, голова ГО «Берегині з Ірпеня»:  

«Значить дуже гарно зроблена, рівнесенька, всі гофрочкі цілі, ви бачите — не зм’яті, тобто вся суміш буде гарно вбиратися. Нижчий рівень за бортик, тобто, не буде виливатися по банці, а там пусте залишатися. І тому свічка правильно зроблена, дуже гарна і ми її зараз заллємо».

Тож виділимо основні поради. Картон для свічок має бути обов’язково гофрований, бажано тонкий. Заповнювати банку смужками потрібно не щільно, щоб гофра всередині картону не зплющювалася. Картон не має бути на рівні з банкою або стирчати з неї. Він має бути десь на сантиметр нижчий за край банки. Коли ріжете фітілі, дивіться, щоб гофра була зверху. Якщо нарізати їх поперек гофри, вони не будуть горіти.

Олена Анатоліївна, голова ГО «Берегині з Ірпеня»:  

 «Це багато часу не займає. Мати картон тонкий, мати бажання і розуміти, що це малесенький твій внесок. Це не так накладно, не так багато грошей. Це ж ніхто не просить у промислових масштабах. Але прийшов додому, залив десяток свічок — це вже декілька днів наші хлопці будуть зігріті».

Наразі у громадської організації безліч замовлень від військових на окопні свічки.

Олена Анатоліївна, голова ГО «Берегині з Ірпеня»:  

«Було замовлення на третьої штурмової 1000 свічок».

А таких підрозділів, яким допомагають берегині, десятки. Тож вони закликають усіх охочих долучатися до благодійної справи та допомогти зігріти військових. Ви можете прийти і робити свічки у волонтерському штабі, можете взяти із собою банки і картон і крутити вдома, можете збирати бляшанки. Якщо ж у вас немає часу, просто задонатьте. Матеріали, а особливо віск і парафін, дуже дорогі, тож волонтери потребують постійної фінансової підтримки.

А поки військові надсилають берегиням відгуки та дякують за їхні окопні свічки.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.