Виставка Матвія Донцова в Арт-просторі Ірпінської міської бібліотеки

В Арт-Просторі Ірпінської міської публічної бібліотеки імені Максима Рильського відкрилась виставка робіт художника Матвія Донцова з фондів історико-краєзнавчого музею Ірпінської міської ради. Інформує про подію керівниця бібліотеки Олена Циганенко 

Матвій Донцов (1877- 1974)— український живописець, видатний майстер пейзажу та натюрморту.

Він створив півтори тисячі картин, багато з яких експонуються у художніх музеях Києва, Харкова, Полтави, Дніпра, Яготинській картинній галереї і в історико- краєзнавчому музеї ІМР, приватних колекціях.

Художник прожив довге життя — 97 років.  Останні 26 років пройшли в нашому місті — Ірпені. Спілка художників України допомогла митцю збудувати тут дім по вулиці Тургенівській, 18, в якому він прожив з дружиною з 5 вересня 1948 р. по 24 червня 1974 р.

У 1974 році після смерті М. Донцова його будинок перейшов у спадок улюбленому учню  Борису Піаніді.

Протягом 20 років подружжя Піанід займалися музейною справою на громадських засадах і створили художню студію для дітей, про яку мріяв Матвій Донцов.

Рішенням 30 сесії Vlll-го скликання Ірпінської міської ради від 22 червня 2023 року вулиця Тургенівська перейменована на честь Матвія Донцова.

Виставка працюватиме з 6 по 24 вересня 2023року. А 9 вересня о 12.00 в бібліотеці відбудеться година мистецтва ,,Пензель його душі », на якій присутні ознайомляться з життєвим і творчим шляхом художника.

«Завітайте на виставку і наповніть душу красою, світлом і оптимістичним настроєм, отримайте естетичне задоволення від картин художника!», —— запрошує до відвідин ірпінців та гостей міста Олена Циганенко.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.