Виконком Ірпінської міськради погодив рекордний проєкт бюджету громади на 2022 рік

24442203

Виконавчий комітет Ірпінської міської ради погодив проєкт бюджету громади на 2022 рік. Його загальний обсяг перевищує 1,23 млрд грн. Про це повідомляє Інформаційне агентство ITV.

За словами начальниці фінансового управління міськради Євгенії Данилюк, «бюджет є збалансованим і реальним для виконання».

«Дохідна частина бюджету визначена в сумі 897,4 млн грн, видаткова частина – в сумі 1 млрд 230,6 млн грн. Показники дохідної частини збільшені на 24% порівняно з бюджетом, який ми приймали на 2021 рік», – зазначила керівниця фінуправління.

«Основним видом надходжень до бюджету є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО): його питома складає 52,7% – це 341 мільйон. У нашому місті активно реєструються платники єдиного податку. Питома вага цього податку складає 29,6% – це 191 млн грн. Усі інші надходження до бюджету становлять 17%», – розповіла Євгенія Данилюк.

У структурі видатків загального фонду бюджету на захищені статті припадає 78% – 486 млн грн. Зокрема, на заробітну плату спрямовується 407 млн грн, на енергоносії – 50 млн грн, на трансферти населенню – 4,6 млн грн, на пільгове харчування – 4,3 млн грн.

У розрізі галузей найбільше видатків передбачено на освіту – 55%. На житлово-комунальне господарство заплановано 17%, у середньому по 2% видатків припадає на охорону здоров’я, соціальний захист, фізичну культуру і спорт, культуру і мистецтво.  

У 2022 році передбачено 3,5 млн грн на Громадський бюджет. За ці кошти буде реалізовано 17 проєктів-переможців.  

Міський голова Олександр Маркушин і Євгенія Данилюк назвали основні заплановані статті видатків із бюджету розвитку:

  • будівництво Льодової арени;
  • будівництво дошкільного закладу на вул. Полтавській (нової будівлі дитсадка «Веснянка»);
  • реконструкція будівлі під дошкільний заклад на вул. Давидчука;
  • завершення будівництва дошкільних закладів у с. Михайлівка-Рубежівка (нового корпусу дитсадка «Червона Шапочка») і по вул. Київській в Ірпені (нового приміщення дитсадка «Віночок»);
  • будівництво навчального корпусу ліцею №3 по вул. Северинівській;
  • утеплення дитсадка в с. Козинці;  
  • завершення будівництва медичного центру по вул. Садовій;
  • придбання медичного обладнання та меблів для медцентру;
  • ремонт медичного стаціонару в с. Михайлівка-Рубежівка;
  • капітальний ремонт будинку культури в с. Михайлівка-Рубежівка;
  • оновлення та оснащення теплового господарства комунального підприємства «Теплоенергопостач», придбання автомобіля для усунення аварійних ситуацій;
  • будівництво артезіанських свердловин і каналізаційних насосних станцій, реконструкція колекторів, труб, водопровідних мереж, придбання комунальної техніки для КП «Ірпіньводоканал»;
  • будівництво центральної каналізації, двох напірних колекторів, каналізаційної насосної станції в с. Михайлівка-Рубежівка;
  • придбання комунальної техніки для КП «Управління благоустрою міста»;
  • ремонт внутрішньобудинкових мереж, капітальний ремонт ліфтів (КП «Управління житлово-комунального господарства “Ірпінь”»);
  • капітальні вкладення для КНП «Ірпінський центр первинної медико-санітарної допомоги»;
  • ремонт доріг, будівництво світлофора на перетині вулиць Університетської та Київської;
  • будівництво дороги до с. Михайлівка-Рубежівка;
  • придбання системи відеоспостереження (КП «Муніципальна варта»).

«Запланований бюджет розвитку на 2022 рік стане основою потужного розвитку Ірпінської громади. На фінансування бюджету розвитку планується, крім власних надходжень, залучити кредитні кошти, а також субвенції з державного бюджету», – відзначила Євгенія Данилюк.

«Такого бюджету в нашій громаді ще не було. Я хочу подякувати нашій управлінській команді, і депутатському корпусу, і вам (членам виконкому – ред.). Це дуже потужний результат, ми показали найбільший розвиток у Київській області в цьому напрямку», – наголосив Олександр Маркушин.

За його словами, дуже важливим є факт, що приблизно 65% доходів бюджету – це надходження від малого бізнесу. «Будь-який бізнес ми повинні “обіймати”, будь-якому підприємцю ми максимально даємо те, що він хоче. Єдина наша вимога – щоб він був оформлений у нашій громаді, щоб ПДФО і всі податки йшли в нашу громаду. І це нам вдається. Хочу подякувати нашим старостам: у Михайлівці-Рубежівці, в Козинцях зареєструвалося багато підприємців, які не були зареєстровані в нашій громаді», – зазначив мер.

Він також повідомив, що для Ірпінської громади погоджено кредит у розмірі 440 млн грн від державного банку. «Це наш резерв, велика “подушка” – якщо треба буде, ми можемо ці кошти використовувати. Це погодив Мінфін, міністр підписав. Це теж показує, що нашому місту довіряють, і що наше місто спроможне», – підкреслив Олександр Маркушин.

Проєкт бюджету-2022 буде винесений на затвердження депутатів міської ради на сесії, яка відбудеться в четвер.

Нагадаємо, обсяг бюджету Ірпінської громади на 2021 рік становив 722,4 млн грн.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.