В Україні змінилися протипоказання до вакцинації: що потрібно знати

В Україні набрав чинності новий наказ щодо змін у переліку медичних протипоказань до вакцинації.  Про це повідомляється в Центрі громадського здоров’я.

Як йдеться в повідомленні на сайті Центру, потреба оновити Перелік виникла з урахуванням світових рекомендацій і передових практик, так як в старій версії деякі протипоказання були недостатньо обґрунтовані. Всі медичні протипоказання поділяються на групи: абсолютні протипоказання до щеплення і застереження з приводу вакцинації.

Абсолютні протипоказання: наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини; вагітність – протипоказано введення живих вакцин (наприклад, КПК);  тяжка імуносупресія/імунодефіцит – протипоказано введення живих вакцин; гострі захворювання з підвищенням температури вище 38 градусів – протипоказання для рутинної вакцинації.

Проте у наказі зазначено:

  • вакцинація під час гострого захворювання не знижує імунної відповіді на введення вакцин та не підвищує ризики виникнення побічних реакцій;
  • відсутній вплив на формування імунної відповіді на вакцинацію осіб з гострою хворобою з легким перебігом як без, так із підвищенням температури до 38 градусів (такі стани не є протипоказанням до проведення як планової, так й екстреної вакцинації);
  • особи з гострими захворюваннями з лихоманкою вище 38 градусів можуть бути вакциновані, як тільки одужають та не матимуть ознак гострої хвороби.

Винятками є:

  • Реконвалесцент кору. Потрібно відкласти щеплення живими вакцинами на 4 тижні від початку захворювання, що пов’язано з тимчасовим зниженням клітинно-опосередкованого імунітету.
  • Реконвалесцент вітряної віспи. Потрібно відкласти введення живих вакцин на 4 тижні від початку захворювання.
  • Незначні порушення у стані здоров’я (прорізування зубів, диспепсія, застуда з підвищеною температурою або без), які часто зустрічаються у дітей перших років життя, не є протипоказанням до вакцинації.

Вакцинацію не потрібно відкладати у разі:

  • алергії на побутові алергени;
  • алергії на алергени рослинного походження;
  • алергії в сімейному анамнезі;
  • проведення алергенспецифічної імунотерапії;
  • алергії на антибактеріальні препарати, що використовуються рутинно.

Щодо вакцинації людей з можливою алергією до компонентів вакцини:

  • Яєчний білок у складі вакцини КПК

Вводять вакцину звичайним способом без застосування спеціальних запобіжних заходів. Залишкова кількість яєчного білка, що може бути присутня в цих вакцинах, є недостатньою для ініціації алергічної реакції. 

  • Яєчний білок у складі вакцини проти грипу

Вводити вакцину звичайним способом без застосування спеціальних запобіжних заходів. Особи з алергією до яєчного білка можуть бути щеплені інактивованою вакциною проти грипу без додаткових заходів застереження відповідно до стандартної практики введення вакцин.

  • Яєчний білок у складі вакцини проти жовтої лихоманки

Якщо результат щодо шкірної проби з вакциною позитивний, вводити малими дозами під наглядом. Вакцина проти жовтої лихоманки не має рутинно використовуватися в осіб з відомою алергією до яєчного білка.

  • Желатин (відповідно до вакцини)

Якщо результат щодо шкірної проби з вакциною позитивний, вводити малими дозами під наглядом.

  • Лактоза у складі АКДП/АаКДП

Вводити вакцину звичайним способом без застосування спеціальних запобіжних заходів.

  • Дріжджі у складі вакцини проти гепатиту В

Якщо результат щодо шкірної проби з вакциною позитивний, вводити малими дозами під наглядом.

  • Латекс (відповідно до вакцини)

Вводити вакцину звичайним способом без застосування спеціальних запобіжних заходів.

Вакцинація вагітних та годуючих мам

Вагітним протипоказано введення живих вакцин. Лактація не є протипоказанням щодо імунізації матері, яка має лактацію.

Щеплення жінок, що годують, інактивованими вакцинами або вакцинами, що містять живий вірус, не впливає на безпеку жінок або дітей, що перебувають на грудному вигодовуванні.

Хоча вірус вакцини проти краснухи може виділятися з організму отримувача вакцини, він зазвичай не призводить до виникнення інфекції у немовляти. Якщо інфекція реалізується, вона має легкий перебіг, оскільки вірус є атенуйованим.

Інактивовані, рекомбінантні, субодиничні, полісахаридні та кон’юговані вакцини, а також анатоксини не створюють ризику для матерів, які годують грудьми, або для дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні.

Грудне вигодовування є тимчасовим протипоказанням для вакцинації матері проти вітряної віспи через теоретичну небезпеку передання вірусу від матері до немовляти.

Вакцину проти жовтої лихоманки не слід вводити жінкам, які годують грудьми.

Детальніше з новою редакцією Переліку медичних протипоказань можна ознайомитися за посиланням.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook,  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.