В Україні хочуть повернути дорожній збір з власників авто

Unknown

У Міністерстві інфраструктури України розглядають ідею щодо повернення дорожнього збору з автовласників. Для цього вже створений відповідний законопроект.

У Мінінфраструктури хочуть прив’язати ставки дорожнього збору до рівня вихлопу авто. Чиновники вважають, що таким чином цей збір стимулюватиме українців купувати більш екологічні автомобілі.

Ця пропозиція обговорювалася на засіданні Кабміну в пакеті пропозицій щодо розвитку електрозарядної інфраструктури. Однак, розмір ставок дорожнього збору поки не озвучувався.

Утім, “дорожній збір”, який хочуть повернути, водії зараз і так сплачують, купуючи пальне – він “зашитий” у вигляді частини акцизу в його вартість. Його сплачують до бюджету оператори нафторинку.

Як відомо, Україна відмовилася від фіксованого транспортного збору в 2011 році та перейшла на систему його стягування з реалізованого палива з кількох причин.

По-перше, зникла контрольна точка, де держава перевіряла сплату транспортного податку (під час проходження техогляду). По-друге, податок в ціні палива був більш справедливим. Той, хто більше їздить – більше й платить.

Раніше величина транспортного податку залежала від кубатури двигуна і ніяк не враховувала частоту поїздок.

Проте з розвитком електромобілів на дорогах з’явилася категорія автомобілістів, які взагалі ніяк не беруть участь в утриманні дорожньої інфраструктури. Вони не заправляються нафтопродуктами, у ціні яких і містився транспортний податок.

Станом на 1 січня 2021 року в Україні вже налічувалося 25 тисяч електромобілів. скільки їхнє число й надалі зростатиме, тому в Мінінфраструктури вирішили повернути транспортний податок, як окрему позицію. Тим більше, що контрольна точка перевірки його сплати знову скоро з’явиться – момент видання документа про проходження технічного контролю автотранспорту.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.