В Ірпінському музеї відкрилася великодня виставка (відео)

Олександра Страдецька, журналістка:

«Перлина Гуцульщини у самому серці міста-героя Ірпеня. У міському історико-краєзнавчому музеї відкрилася надзвичайно атмосферна етнічна виставка «Великдень у краї гуцульської писанки та сирних коників».

Сирні коники – один із символів Гуцульщини. За потреби – це музейні експонати. А на правду – екологічні смаколики із коров’ячого молока. Ними ірпінців щедро частували гості із мальовничого Прикарпаття, найбільшого в Європі села – Космач.

Українці з цього краю славляться гарними голосами. Старовинних пісень гості співали в ірпінському музеї.

А крім гарних пісень та смачних гостинців, гості з Космача привезли із собою: обрядові дерев’яні вироби, стародавні гобелени. І звісно ж, писанки: на курячих, гусячих та навіть страусиних яйцях.

Ганна Олексіївна – одна з найвідоміших писанкарок України. Оздоблює яйця, тільки-но уявіть – понад 50 років! Жінка зазначає, справжня космацька писанка має бути з жовтогарячим відтінком. Бо цей колір символізує їхнє з усіх боків освітлене сонцем село.

Ганна Линдюк, писанкарка:

«Чиїсь писанки впізнаю і мої впізнають. Бо я люблю там намалювати птаху, коника. І всі знають, що це моя писанка, бо я хочу туди додати щось живе. І такі маю гарні думки, бо якщо людина знервована, вона не буде писати писанку».

Мешканці та гості Ірпеня із захопленням оглядали яскраві експонати. Хтось все це бачив уперше, а для сім’ї Альохіних Космач вже давно став місцем сили та любові. Там у найкращих традиціях гуцульського краю Юлія та Владислав повінчалися.

Владислав Альохін, директор Національного музею-заповідника української військової звитяги:

«До останнього дружина не знала. Ми туди їздили по роботі. Я їй казав, що останній день у нас буде екскурсія, нас переодягнуть в національні костюми й поїдемо в церкву. Вона до останнього не знала, а коли я виголосив промову, вона відповіла «так» і ми стали другою парою, яка повінчалася в церкві на присілку Завоєли в селі Космач».

Доторкнутися до давньої культури гуцульського краю вже можна в міському історико-краєзнавчому музеї. Виставку організував заступник начальниці відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради Віталій Коваленко.

Віталій Коваленко, заступник начальниці відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради:

«Шановні ірпінчани та гості нашого прекрасного й квітучого міста, запрошуємо вас оглянути унікальну великодню виставку писанок Гуцульщини й Покуття, яка триватиме в  нашому історико-краєзнавчому музеї до 12 травня поточного року».

Музей працює з вівторка по п’ятницю з 9:00-17:00. У суботу з 10:00-16:00. Встигніть завітати!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.