В ірпінському музеї відкрилася художня виставка «Квіти в хмарах» (відео)

Квітучий, чарівний сад, який поглинає вогонь. Так зобразив ілюзію безпеки в Україні під час війни художник із Бучі Ілля Яровий.

Майже всі його роботи від початку повномасштабного вторгнення росіян присвячені війні. Це не випадково, адже Ілля пережив окупацію в Бучі. Тоді починав малювати деякі з цих картин. Роботи художника вже можна побачити в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї. Тут відкрилася його персональна виставка «Квіти в хмарах». Вона – про два світи однієї країни.

Ілля Яровий, художник, член Національної спілки художників України:

«Вона така живописна, така багата природою, традиціями. Тут є дуже багато місць, буквально схожих на рай. А хмари – це якраз війна, яка насувається на цю країну».

Історію двох світів – мирного й безтурботного життя та всепоглинаючої війни – художник дуже чітко зобразив на картині з відомим українським військовим, автором пісні «За териконами» Михайлом Стасулою, що стоїть на тлі столичного ТЦ «Ocean Plaza». Подібних картин тут чимало. У них кожен гість музею побачив щось своє.

Зоряна Дзюблюк, дизайнерка, співзасновниця проєкту «Irpin artist talk»:

«Неординарні, символічні, що зупинитися на якійсь одній просто неможливо. Можна про одну розповідати 15 хвилин, про іншу, і провести в музеї півтори години з насолодою».

На відкриття виставки завітало чимало людей: гості та мешканці Ірпеня, а також творчі друзі Іллі Ярового.

Владислав Задворський, художник:

«Це – справжнє мистецтво. Це – не просто десь хтось щось побачив і переказав. Людина пройшла це все, пережила окупацію і зобразила на своїх полотнах. І ми маємо змогу зараз все це бачити. Одна справа на фото, а інша в живу – відчути енергію, вникнути в зміст роботи».

В експозиції виставки поміж інших картин представлені до болю відомі кожному історії. Тут люди, що втікають під час підриву Каховської ГЕС, зруйнований окупантами ірпінський будинок культури, розстріляне евакуаційне авто.

Своє мистецтво автор називає художньою дипломатією. Бо завдяки таким картинам світ бачить правду про війну в Україні. А багато хто взагалі змінює свої політичні погляди.

Ілля Яровий, художник, член Національної спілки художників України:

«Прийшла людина – американський мільйонер, який не зовсім підтримує нас, Україну. Купив роботу, проникнувся і потім перейшов на бік України, потім почав донатити».

Ірина Романченко, художниця, представниця відділу культури Гостомельської громади:

«От знаєте, підходиш і замріюєшся, задивлюєшся в деталізацію, промальовку цього всього. Я вам кажу: обов’язково, ірпінці, завітайте на виставку. Не пошкодуєте!».

Виставка в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї триватиме до 19 червня. Встигніть завітати!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.