В Ірпені розгорівся скандал навколо однієї із приватних шкіл міста

Навколо приватної школи в Ірпені «TGI Academy» розгорівся скандал. Третьокласника, який навчався у цій школі, побили його ж однокласники під час спільної прогулянки. Їхня вчителька у цей час сиділа в декількох метрах і ніяк не відреагувала. Цей інцидент стався у грудні минулого року, але мати хлопчика Лєра Татарук вирішила надати розголосу цій справі лише зараз. Вона написала про це у фейсбуці.

«Мого сина, учня 3-го класу, побили до струсу мозку на шкільному майданчику приватної школи в Ірпені TGI Academy, за 15 метрів від вчителя, яка була зайнята своїми справами в телефоні. Все це відбувалось протягом 5 хвилин і жодної реакції від вчителів приватної школи. Син отримав УДАР НОГОЮ В ГОЛОВУ ЗЗАДУ, після чого лежав на землі близько 30 секунд нерухомо і, швидше за все без свідомості. В цей час зверху на ньому сиділа якась дитина і нанесла ще удар», — написала Лєра Татарук.

За словами жінки, її сину не надали жодної медичної допомоги та не викликали швидку.

«Вину вирішили перекласти на 9-річну дитину, яка вдарила ногою по голові сина і на нього самого, бо сам винен, адже він не вміє гратися з дітьми», — написала мати хлопця.

Лєра Татарук також зазначила, що написала заяву на ім’я директорки Валентини Швед, щоб у школі провели заходи по протидії булінгу. Але, за її словами, колектив школи ніяк на це не відреагував, а сина почали булити у школі.

«Коли я побачила, що вчителі і працівники школи почали булити мою дитину, наприклад, один з вчителів пояснював моєму сину, що таке кримінальний кодекс і яку відповідальність буде нести ДИТИНА, якщо буде порушувати «правила школи», бо він же сам винен у всьому… Після цього я відразу забрала його і написала заяву в поліцію, в Ірпінський відділ освіти, Державну службу якості освіти та в інші заклади. І лише тут, в межах перевірок моїх заяв з’ясувалося багато цікавого, як наприклад те, що TGI Academy не має ліцензії на проведення освітньої діяльності, а вчителі TGI Academy зовсім не вчителі, а ФОПи, договори про надання послуг з якими були укладені лише на 5 днів. І це при тому, що з вересня вони щодня були з моєю дитиною. Брехня TGI Academy в поясненнях до контролюючих органів підтверджується результатами перевірки. Робиться все, щоб справа була закрита і забута. В той же час, на даний момент відкрито кримінальне провадження за фактом побиття дитини, яке розслідується за ст.126 КК України (побої і мордування) і ст.137 КК України (неналежне виконання обовʼязків щодо охорони життя і здоровʼя дітей)», — зазначила Лєра Татарук.

У поліції підтвердили цю інформацію, наголосивши, що мати звернулася до них через два місяці після інциденту, у березні 2023 року. Наразі триває досудове розслідування у цій справі.

Директорка приватної школи «TGI Academy» Валентина Швед теж відреагувала на розголос у соцмережі.

«Після завдання удару, працівники ліцею підійшли до хлопчика і уточнили як він почувається (опубліковане відео демонструє частину ситуації і завершується на цьому моменті), він відповів, що все добре. Всі працівники нашого ліцею, володіють практичними навичками надання домедичної допомоги дітям, а тому учень був кваліфіковано обстежений на наявність тілесних ушкоджень. Так як не було ні видимих травм, та від хлопчика не надходило скарг на погане самопочуття, і він хотів продовжити гру, — тому швидку допомогу не викликали. Протягом подальшого перебування в ліцеї за учнем ретельно спостерігали, та повідомили про ситуацію батька, коли той забирав сина додому. Наступного дня хлопчик був у школі, мав здоровий вигляд та поводився типово, навчався та грався на перервах, і від нього не надходило скарг на погане самопочуття», — пояснює директорка.

Також вона зазначила, що зустрічі були проведені з обома родинами, діти яких бали участь у конфлікті.

«На підставі скарг пані Валерії нами були відправлені ґрунтовні пояснення на численні запити контролюючих органів, та в ході проведення позапланових перевірок ліцею (зі сторони двох відділів освіти, Управління державної служби якості освіти у Київський області, освітнього омбудсмена), ми надали вичерпні документи, що підтверджують дотримання нами законодавства про освіту», — зазначає Валентина Швед.

Згаданий у дописі директорки, освітній омбудсмен Сергій Горбачов теж відреагував на цей скандал.

«Дякую, пані Лєра Татарчук, що надали цій історії публічності. Бо тут велика кількість порушень, ігнорування правами дітей та батьків. Найогидніше — те, що у відповідь на численні запити: і Ваші, і мої — ми бачимо лише намагання викрутитися, спотворити інформацію і звинуватити жертву. Сподіваюся, поліція проведе належне розслідування та передасть справу до суду», — написав він у коментарях до допису мами потерпілого.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.