В ІЛІТі провели нестандартну лекцію про українського поета Павла Тичину (відео)

Павло Тичина зрадник чи ні? З цим розбиралися учні Ірпінського ліцею інноваційних технологій. Допомагали їм у цьому харизматичні представники проєкту «МУР».

Олександр Хоменко, засновник проєкту «МУР»: 

«Одночасно можна бути генієм і зрадником, поетом України і радянським ватником, дудкою, месією, символом любові і того, про кого скажуть у нього руки в крові».

МУР – це проєкт, який популяризує українську літературу та демонструє нове звучання українських класиків.

Вірші, дати, цікаві факти, історії про кохання та втрати, музика – усе це, щоб розказати історію життя українського поета Павла Тичини і допомогти юним ліцеїстам розібратися у його житті.

Під час лекції молодь не тільки слухала, а й ставила питання. Вступала у дискусії. А дехто навіть вжився у роль друга Павла Тичини – українського поета Миколи Вороного.

Серед ліцеїстів навіть знайшлася копія молодого Тичини.

І ліцеїсти, і викладачі були в захваті від лекції. 

Людмила Комісаренко, вчителька української літератури:

«Творчість Павла Тичини вивчається у літературі, як представника розстріляного відродження, покараний славою і ми це сьогодні побачили. Але після сьогоднішнього уроку я сподіваюся, що про Тичину будуть знати не тільки одинадцятикласники, які вивчають цей матеріал за програмою, а й учні 8, 9, 10 класу і їхні сім’ї. Тому що враження і емоції, які переповняли глядачів і слухачів на цьому уроці їх просто було видно».

Вероніка, учениця Ірпінського ліцею інноваційних технологій:

 «Мені надзвичайно сподобалося, дуже креативний підхід у людини і взагалі, якщо частіше будуть такі лекції проходити, це буде класно».

ІЛІТівці ще довго не відпускали представників проєкту МУР, а самі представники були в захваті від такої активності.

Олександр Хоменко, засновник проєкту «МУР»: 

«Аудиторія Ірпінського ліцею дуже крута, дуже активні діти. Мені дуже подобається, що є активні пацани. На жаль, дуже часто дівчата найбільш активні, а хлопці або в телефонах, або думають про дівчат чи про футбол. А тут пацани щось притягуються. І один такий хлопець мені сподобався. Він такої спортивної зовнішності, видно що у нього улюблений предмет фізкультура. Але він у мене так забрав вірш і підійшов до мене і каже: «Ну я просто вражений, дуже вражений».

Як зазначає засновник МУРу, мета проєкту донести до людей, що до письменників не потрібно ставитись, як до музейних експонатів, а радше, як до друзів.

Олександр Хоменко, засновник проєкту «МУР»: 

«Найголовніше, що я хотів би, щоб люди пам’ятали, де є культ там немає мистецтва. Тому мета проєкту у першу чергу робити поезію та літературу живою».

Представники проєкту зазначили, що з радістю повернутися в Ірпінь із лекцією в будь-яку школу, яка їх запросить.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.