В Азербайджані презентували антологію української поезії

В Азербайджані вийшла друком антологія української поезії. Про це повідомляє сайт Спілки письменників Азербайджану. У презентації видання, яка відбулася в Спілці, брав участь депутат Ірпінської міської ради Антон Головенко та інші члени офіційної української делегації, що відвідала Азербайджан із нагоди Дня незалежності цієї країни. 

Назва збірки − «Vüqarlı Dneprin suları axsın» («Нехай течуть води могутнього Дніпра») – це рядок із твору Василя Стуса. Над виданням працювала Спілка письменників Азербайджану за підтримки голови Об’єднаної діаспори азербайджанців в Україні Хікмета Джавадова. Антологію присвятили 30-річчю Незалежності України.

До збірки увійшли вірші 30 поетів: Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Бориса Олійника, Василя Стуса, Павла Мовчана, Любові Голоти, Василя Герасим’юка, Сергія Жадана, Дмитра Чистяка та інших.

«Ми намагалися дотримуватися деяких принципів при складанні цієї поетичної антології. Спочатку визначили період, який ми охопимо. Якщо ви уважно подивитесь на біографії та дати народження, то побачите, що серед авторів книжки є поети, які народжувалися кожні десять років, починаючи з 1930-х років. Винятком став Тарас Шевченко», − пояснив у вступі до збірки її упорядник – поет Салім Бабуллаоглу.

Перекладали вірші азербайджанською Ахмад Джавад,  Елхан Зал, Гюнель Мовлуд, Гюнель Шамілгізі, Конул Гасангулу, Шафік Шафа. Для обкладинки використали картину Тараса Шевченка. Консультант проєкту й авторка передмови − Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану в Україні, письменниця Ельміра Ахундова.

Під час візиту в Спілку письменників Азербайджану Антон Головенко поспілкувався з головою цього творчого об’єднання Анаром Расул огли Рзаєвим та вручив йому збірку «Римований Ірпінь». «Розповів про наш Ірпінь, парк Письменників, “Кочур Фест”Літературну премію. І, звісно, запросив у гості», – зазначив депутат після зустрічі.

Примірники книги «Римований Ірпінь» Антон Головенко також подарував Українському культурному центру, який нещодавно відкрився в Баку, та Надзвичайному і Повноважному Послу України в Азербайджані Владиславу Каневському, з яким домовився про співпрацю в питанні налагодження побратимських відносин Ірпеня з одним із азербайджанських міст

Нагадаємо, 21 жовтня в Ірпені був підписаний меморандум про співпрацю між Ірпінською молодіжною громадською радою та азербайджанським громадським об’єднанням «Молоді реформатори». Церемонія підписання відбулася під час зустрічі ірпінської молоді та гостей із Азербайджану з мером Ірпеня Олександром Маркушиним.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.