Узаконили електронні петиції до органів влади та місцевого самоврядування

Впроваджується особлива форма колективного звернення громадян до органів влади та місцевого самоврядування. Сьогодні Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до Закону про звернення громадян щодо електронного обігу та електронної петиції.

Передбачається запровадження механізму подачі звернень в електронній формі. Встановлюється, що письмове звернення також може бути направлено з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення). У такому зверненні, крім інших даних, вказується електронна адреса, на яку заявнику буде відправлена відповідь. Також впроваджується особлива форма колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та до органів місцевого самоврядування – електронна петиція.

В електронній петиції має бути викладена суть звернення, вказані контакти автора (ініціатора) електронної петиції (це може бути громадське об’єднання). Електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

На офіційному веб-сайті відповідного органу або громадського об’єднання вказуються дата початку збору підписів, інформація про загальну кількість та перелік осіб, які підписали петицію.

Відповідні органи держвлади, місцевого самоврядування та громадські об’єднання під час збору підписів на підтримку електронної петиції зобов’язані забезпечити:

– безкоштовний доступ та користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів;

– електронну реєстрацію громадян для підписання петиції;

– недопущення автоматичного введення інформації, в тому числі підписання електронної петиції без участі громадянина;

– фіксацію дати і часу оприлюднення електронної петиції і підписання її громадянином.

Дата оприлюднення петиції на сайті відповідного органу або громадського об’єднання є датою початку збору підписів на її підтримку.

Електронна петиція, адресована Президенту, ВР, Кабміну, розглядається і на неї дається відповідь за умови збору на її підтримку не менше 25 000 підписів громадян протягом не більше 3 місяців з дня оприлюднення петиції. У разі необхідності проведення слухань у Верховній Раді щодо петицій, які набрали 25 тисяч голосів, автор петиції матиме змогу представити свою позицію в Парламенті перед депутатами.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції, адресованої органу місцевого самоврядування, визначаються статутом територіальної громади. До визначення зазначених правил в статуті, відповідно до перехідних положень закону, встановлено вимоги щодо кількості підписів громадян залежно від кількості населення (наприклад, до 1 тисячі жителів – не менше 50 підписів, більше 1 мільйона жителів – не менше ніж 1000 підписів і т.д .).

Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше 10 робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

У відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань з відповідним обґрунтуванням.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу, якому вона була адресована, а також направляється в письмовому вигляді автору (ініціатору) петиції і відповідному громадському об’єднанню, яке здійснювало збір підписів.

У разі визнання доцільним викладені в електронній петиції пропозиції можуть реалізовуватися органом, якому вона адресована, шляхом прийняття, віднесених до його компетенції, відповідних рішень. Президентом, Кабміном, народними депутатами за результатами розгляду можуть розроблятися законопроекти, спрямовані на вирішення поставлених у петиції питань.

Інформація про кількість підписів, отриманих на підтримку електронної петиції, і терміни їх збору зберігаються не менше 3 років з дня оприлюднення петиції.

Електронна петиція, яка у встановлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення терміну збору підписів на її підтримку розглядається як просте звернення громадян.

Джерело: http://jurliga.ligazakon.ua/

115301130

Bookmark the permalink.

Comments are closed.