Усі держпослуги перевели в онлайн

Команда IT-волонтерів з усієї України за підтримки влади запустила портал iGov.org.ua, де державні послуги можна отримати в онлайні. Творці проекту в ідеалі хотіли б зібрати на порталі взагалі всі послуги, які державні органи надають громадянам і бізнесу. До кінця 2015 року волонтерський рух iGov збирається перевести в електронну форму близько 20% держпослуг. Поки що портал працює в альфа-версії.

Частина послуг, яка вже доступна через інтернет, на сайті позначається зеленою круглою іконкою, решта – поки що чекають переведення в електронну форму. Сьогодні в онлайн доступно дев’ять державних послуг, а ще 42 обіцяють підключити «дуже скоро».

Ті послуги, які підключать в найближчий час, відзначені іконкою жовтого кольору. Серед них – копії рішень органів місцевого самоврядування, довідка з держреєстру фізосіб-підприємців, реєстрація місця проживання, ліцензія на експорт товарів, реєстрація об’єднань громадян і т.д.

На прикладі довідки про несудимість можна побачити, скільки «зайвих» етапів часто пов’язано з отриманням документів від держави: за довідкою громадянину доведеться двічі сходити в МВС, а потім віднести її до відповідної установи. А на порталі iGov можна замовити цю ж довідку в кілька кліків, пройшовши верифікацію за допомогою BankID. Невдовзі довідку можна буде не тільки замовити, але й отримати через інтернет (МВС зможе верифікувати її електронним підписом).

У майбутньому на порталі можна буде переводити будь-який документ в електронну форму (навіть від держоргану, який в електронній формі документи не видає). Для цього на сайті потрібно буде попросити про це нотаріуса.

Що цікаво, завантажувати документи на портал зможуть не тільки держустанови, а й приватні компанії. Наприклад, банк може домовитися з візовим центром країни Шенгену про те, що його клієнти можуть надавати виписки по рахунку в електронній формі, так що їм не доведеться йти до відділення за паперовим документом з печаткою.

igov

Bookmark the permalink.

Comments are closed.