У полоні стереотипів

З дитинства нам нав’язують правила за якими нам доводиться жити. Батьки або суспільство постійно навіюють нам певні порядки, що впливає на формування людської психології. Іноді це щось невинне, що ніяк не відбивається на нас і наш успіх. А іноді подібні стереотипи заважають нам досягти бажаного.

«Чоловіки не плачуть» і «Дівчина повинна бути слабкою» – одні з найпоширеніших, але безглуздих стереотипів. Завдяки таким «правилами» чоловіки збирають в собі негатив і агресію, що призводить до психологічних і навіть фізичних захворювань. А жінки в найвідповідальніший момент, коли потрібно проявити силу, опускають руки і чекають допомоги ззовні, яка приходить далеко не завжди.

Психологія стереотипів має особливість – вони міцно «поселяються» в нашій підсвідомості. Щоб їх позбутися, доведеться потрудитися.

Як управляти стереотипами?

Не вийде ясно мислити і домогтися успіху, якщо ви живете шаблонами і не вмієте керувати своїми внутрішніми установками.

Ваше тіло повинно отримувати фізичне навантаження, а мозок – розумове. Тому подумайте, як задовольнити дві ці потреби. Надмірне «Я повинен», «Я зобов’язаний» теж вбивають в вас вільну енергію. І якщо ви хочете отримати додаткову мотивацію і стимул для нових перемог, то не варто нехтувати тим, що витрачені зусилля повинні бути винагороджені.

Стереотипи заважають жити в повну силу і «блокують» глибинні емоції. Вчіться вести з собою щирі діалоги. Тоді ви будете мати те, що потрібно саме вам. Не женіться за чужими цілями і мріями. Не купуйте ті речі, які потрібні для створення статусу. Задовольняйте свій душевний «голод», заповнюйте внутрішню порожнечу. Як тільки ви звільните тіло від звичок, а підсвідомість – від установок, відразу стане зрозуміло, куди вам рухатися далі. Ви навчитеся насолоджуватися простими речами, вам захочеться радувати рідних і близьких людей.

Чому люди бояться позбутися забобонів?

Коли людина живе забобонами, він виправдовує себе тим, що ці правила придумав не він і «всі так живуть». А якщо позбутися від внутрішніх установок і організовувати своє життя самостійно, доведеться брати на себе відповідальність. Це більш складний шлях, але саме він веде до успіху і гармонії.

Коли ми ототожнюємо себе з якоюсь групою людей, то автоматично «навішуємо» на себе всі забобони, які існують в суспільстві. Весь цей процес відбувається в підсвідомості. Коли людина вважає, що він відноситься до певної групи, то переймає особливості її психології. Він починає щиро вірити, що повинен вести себе саме так, як придумало суспільство.

Забобони існують щодо будь-якої групи людей, професії, сімейного стану. Не витрачайте час на те, щоб доводити свою приналежність до певної групи. Так, звичайно, зручніше, адже людська психологія в тому, щоб триматися ближче до себе подібним. Це простіше і безпечніше. Але ж можна і по-іншому. Тому, якщо ви розумієте, що опинилися в полоні стереотипів, то вам варто навчитися бути самим собою.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.