У Києві відкрили благодійну виставку з розмальованими корпусами російських снарядів, які знайшли в Ірпені

У Києві, в музеї Павла Тичини, відкрилась благодійна виставка «Вільна Україна. Українські сапери — художники ризику». Мета мистецького проєкту — зібрати кошти на виробництво захисних костюмів для саперних підрозділів, які займаються розмінуванням українських територій. Про це повідомляє «Суспільне».

В експозиції представлені художні роботи, виконані на корпусах від російських снарядів чи елементах військового спорядження, знайдених під час бойових дій в місті-герої Ірпінь.

На відкриття запросили ірпінських саперів, які після деокупації міста проводили розмінування території, аби створити безпечний простір для мирних мешканців після бойових дій.

Як розповів Яків Ганул, начальник піротехнічної служби і голова ГО «Фонд гуманітарного розмінування — Ірпінь», більшість ірпінських саперів брали участь в обороні міста.

800947d5a3c95b44

А після деокупації від російської армії постала проблема розмінування міських територій. Бійці почали до цього долучатись, спочатку разом з ДСНС та іншими підрозділами саперів.

«Так із колишніх військових утворилася служба, яка почала займатись розмінуванням Ірпеня», — розповів чоловік. Далі учасники групи пройшли додаткове навчання у Центрі розмінування ДСНС, отримали сертифікати і почали офіційно приймати виклики від громадян, які виявляли вибухівку.

70f095849669e7b8

На сьогодні опрацювали понад 700 викликів. «Найбільше знаходили гранат, які залишали росіяни на території Приірпіння. Це так звані «розтяжки». Був випадок замінування дитячого піаніно і крісла в дитячій танцювальній студії», — згадує Яків. Та все ж найбільшою проблемою для цивільного населення є нерозірвані снаряди.

Важливу роль у роботі саперів відіграє екіпірування, констатує начальник піротехнічної служби. За його словами, на 8 захисних комплектів необхідно зібрати 600 тисяч грн.

Допомогти зібрати кошти погодились художники. Вони запропонували розмалювати залишки боєприпасів, аби використати їх із благодійною метою.

F546048148ed9a36

Голова ГО «Світ очима художників» Валерія Велика розповідає, що з саперами познайомилась на художньому пленері в Ірпені. Вони відвезли учасників зібрання в ліс, де колись були позиції російських солдатів. «До них (росіян — ред.) прилетів «Байрактар» і залишилось багато уламків гільз та снарядів», — згадує побачене пані Валерія.

720e5bbb8678fe34

Тоді, за словами художниці, виникла ідея зробити з цих уламків мистецькі вироби, щоб використати їх на аукціоні і допомогти саперам. Розписати снаряди погодились 11 художників з Ірпеня, Києва, Луцька, Чернігова.

Тоді, за словами художниці, виникла ідея зробити з цих уламків мистецькі вироби, щоб використати їх на аукціоні і допомогти саперам. Розписати снаряди погодились 11 художників з Ірпеня, Києва, Луцька, Чернігова.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.