У Києві триває унікальна виставка картин на полотні і на залишках зброї (відео)

Митці та сапери. Картини і смертоносний метал. Все це — в одній галереї. Таке незвичне поєднання мирного і тривожно воєнного можна побачити на виставці в музеї Павла Тичини в Києві. ЇЇ організував «Фонд гуманітарного розмінування. Ірпінь» спільно з громадською організацією «Світ очима художників».

Яків Ганул, голова ГО «Фонд гуманітарного розмінування «Ірпінь»:

«Це наша колаборація з митцями, з якими ми познайомилися ще влітку на пленері в Ірпені. Вони малювали для нашого міста картини. Вирішили показати екскурсію нашим містом. Показали, де були бойові дії і як місто захищалося. Вони прониклися нами і почали розмальовувати залишки якихось вже безпечних снарядів».

Валерія Велика, голова ГО «Світ очима художників»:

«Розписували 11 художників, можна сказати, з різних міст України. В основному з Києва, але долучилися Чернігів, Луцьк, Ірпінь. Ми об’єднали два проєкти в один — виставку «Вільна Україна» і «Українські сапери-художники ризику».

Смертельне залізяччя, вилучене саперами в Ірпені, художники перетворили на унікальні мистецькі вироби. На полотні знищення створили нове життя.

Світлана Грамм, художниця:

«Тут у мене мальви. Вважали, що квітки мальви розповідають не лише, що тут жінка, господиня, квітки мальви — це як рід: від пращурів до молодого покоління».

На кожному експонаті є кюаркод. За ним можна дізнатися, яка це була зброя,  якого лиха заподіяла і де знайдені її залишки. Кажуть, що ця виставка — не просто мистецька акція, а щось значно глибше.

 Іван Заєць, колишній народний депутат України п’ятьох скликань:

«Я розглядаю цю виставку, як прояв нашої свободи. Бо тільки вільна людина може творити. Це говорить про те, що наші митці, не дивлячись на великі переживання, у своєму дусі вони вільні люди. І ця воля вирізає нас із того простору російського».

Організатори виставки хочуть привернути увагу до проблем розмінування та показати, як мистецтво може стати інструментом для висвітлення важливих суспільних питань.

Оксана Машовець, засновниця БО «Міжнародний благодійний фонд «Арета»:

«Ми долучилися до цієї акції з метою збору коштів на саперні костюми для нашої саперної служби при Муніципальній варті у місті Ірпені. Ми оголошуємо збір на суму 600 тисяч гривень для придбання захисних саперних комплектів костюмів, які складаються з такої основної частини, із шолома і захисного скла».

То ж долучайтеся до цієї соціально-мистецької акції, щоб спільно робити світ безпечнішим. Встигніть побувати на унікальній виставці. Може, облюбуєте для себе якийсь експонат. Виставка працюватиме до 29 грудня.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.