У Києві назвали вулицю в честь ірпінського перекладача Кочура

Відтепер у Києві є вулиця імені Григорія Кочура, відомого українського перекладача, поета, літературознавця, громадського діяча та шістдесятника. Григорій Кочур понад 30 років жив і працював в Ірпені.

Вулиця Григорія Кочура з’явилася у Солом’янському районі Києва. Раніше вона носила ім’я героя Радянського Союзу Олександра Пироговського. Рішення про перейменування ухвалила Київська міська рада 18 травня цього року.

Григорій Кочур народився в Чернігівській області. Він був видатним українським перекладачем, перекладав твори з 31 мови світу. За свої переклади був нагороджений премією імені М. Рильського та Державною премією імені Т. Шевченка

Під час Другої світової мешкав з дружиною у Полтаві, пережив німецьку окупацію. У 1943-му, після звільнення міста радянськими військовими, був заарештований за приналежність до ОУН та засуджений до 10 років таборів. Після звільнення та реабілітації подружжя оселилося в Ірпені. Тут оселя Кочурів стала місцем, де збиралася опозиційно налаштована творча інтелігенція. Сюди приїжджали Іван Дзюба, Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Василь Симоненко та багато інших відомих українців.

Варто зауважити, в Ірпені функціонує приватний музей Григорія Кочура. Син перекладача Андрій Кочура разом зі своєю дружиною, відомою українською акторкою Марією Кочур створили його у будинку, де раніше жив Григорій Кочура. Вулиця в Ірпені, де жив перекладач, теж носить його ім’я.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.