У День Незалежності в Ірпені відкрили скульптуру «Спротив» (відео)

У День Незалежності України ірпінці отримали подарунок із вкрай глибоким змістом. Скульптура «Спротив». Її присвятили захисникам Ірпеня.

У центрі монументу – дві постаті. Одна – у потворній масці безликості, намагається одягти таку ж маску на іншого чоловіка. Той же, із вольовим обличчям і сильними руками, чинить спротив. У їхніх образах –агресори-росіяни та волелюбні українці.

Володимир Карплюк, СЕО Товариства «Відважних»:

«Зверніть увагу, на пам’ятнику людина, українець, вона не агресує, вона захищається. Вона не нападає. Вона тримає руку того, хто намагається зробити її «штампованою», безликою, прибрати її ідентифікацію. Але вона чітко показує, що вона буде захищатися, вона чинить спротив. І це дуже схоже на українців. Це дуже схоже на наше відчуття в цій війні, і на нашу думку в цій війні. Ми не агресивні люди, ми ні на кого не нападаємо, ми ні з ким не хочемо воювати, але ми будемо захищатися».

Подарувало цю символічну скульптуру Ірпеню Товариство «Відважних». Автор «Спротиву» український скульптор Борис Крилов каже, довго обирати місто для її встановлення не довелося.

Борис Крилов, скульптор-монументаліст, автор скульптури «Спротив»:

«Для всього світу Ірпінь, Гостомель, Буча вони уособлюють собою цей спротив, яким Україна здивувала весь світ. Вибору не було. Ірпінь – це №1 для цього памятника».

Про героїчний спротив Ірпеня у лютому-березні 22-го разом із новою скульптурою нагадуватимуть і світлини позаду неї. На них – одні із тих, хто тримав оборону і не пустив ворога до столиці.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Ми розуміємо, що сили були геть нерівні, їх було в десять разів більше, в них було озброєння більше, але наші хлопці були більше вмотивовані, бо ми українці, ми захищаємо свою рідну землю, ми захищаємо свої родини».

Ліна Українець, мама загиблого в боях за Ірпінь Дмитра Українця:

«Дякуємо хлопцям! Вони не злякалися, вони воювали як могли. Гинули, на жаль, але стояли на смерть заради нашого сьогоднішнього свята. Сьогоднішній день вони нам подарували».

Олександр Пономарьов, народний артист України:

«Ірпінь, спротив… це напевно не тільки Ірпінь, а вся Україна! На нас намагаються одягнути маску рабів, а ми – не раби, ми – вільні. Тому, рідна ненько, Україно, зі святом, тебе! Іріпнчани, з Днем Незалежності! Дай Боже, щоб якнайшвидше настав мир. Слава Україні!».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.