У Бородянці почали реконструкцію об’єктів критичної інфраструктури за грантовою програмою НЕФКО (відео)

Центральна вулиця Бородянки перекопана. Тут замінюють мережі водовідведення та водопостачання. Закінчити усі роботи мають вже цього року.

Віктор Розуменко, в. о. директора КП БСР «Бородянкатеплопостачання»:

«Це — центральний водогін, до якого були підключені усі будинки, які наразі зруйновані. Він вийшов з ладу 28 лютого після прильоту авіабомби. Його було пошкоджено повністю. Ми його відключили і вода в Бородянку вже не подавалася. На цьому колекторі вже декілька тимчасових вставок протяжністю від 15 до 20 метрів. Так він зараз функціонує тимчасово. Це вже необхідність для цього колектора».

Загалом реконструкції підлягають 1,7 кілометрів мереж. Наразі завершуються роботи на першому відрізку — майже 780 метрів.

Замість пошкоджених кладуть нові сучасні поліетиленові труби. Комунальники запевняють, що вода буде краща, ніж була.

Віктор Розуменко, в. о. директора КП БСР «Бородянкатеплопостачання»:

«Зараз будуть сучасні запірна арматура, безколодязного типу, люків на проїжджій частині вже не буде. Відновлення проїжджої частини буде, підземні пожежні гідранти, нові перепідключення до домів, труба нова. Відповідно дезінфекцію вона пройде. Це вже якість води покращиться набагато».

До оновленого водопроводу підключать усі багатоповерхівки селища. Зазначають, що обладнання прослужить Бородянці не один десяток років.

Пошкоджений колектор реконструюють у межах грантової програми від Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО. Загалом за цей грант у Бородянці та громаді планують відновити 10 об’єктів критичної інфраструктури.

Анна Шарикова, завідувачка сектору місцевого розвитку Бородянської селищної ради:

«Грантова угода становить сім мільйонів 785 тисяч євро. Це — грантові кошти, надані НЕФКО в рамках програми «Відновлення пошкодженої інфраструктури» коштами Європейського Союзу. У Бородянці в рамках грантової угоди відбувається відновлення об’єктів теплопостачання, водопостачання та водовідведення».

Ще один об’єкт, де розпочалися  ремонтні робити, — котельня Бородянського психоневрологічного інтернату. І котельня, й інтернат були пошкоджені під час бойових дій. Тут свою базу під час окупації облаштували кадирівці.

Після деокупації котельню трохи підлатали, щоб вона могла працювати, утім старе обладнання потребує заміни.

Віктор Розуменко, в. о. директора КП БСР «Бородянкатеплопостачання»:

 «Наразі вже виконано ремонт покрівлі повністю із гідроізоляцією. Надалі це старе обладнання буде демонтовано. Буде встановлено теплові насоси. Зараз воно на альтернативному паливі, використовуємо дрова для забезпечення тепла».

Загалом роботи тривають вже на п’яти із запланованих об’єктів. На усіх інших – почнуться уже після закінчення опалювального сезону.

Віктор Розуменко, в. о. директора КП БСР «Бородянкатеплопостачання»:

 «Там ідуть котельні з демонтажем котлів, котельного обладнання. А ми ж не можемо його зупинити зараз. Тож це буде тільки в літній період, коли закінчиться опалювальний сезон».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.