Центральний храм Ірпеня перейшов до ПЦУ (відео)

Центральний храм Ірпеня — один із найстаріших храмів регіону — Свято-Троїцький — нарешті перейшов до Православної церкви України. За це в актовій залі Ірпінської міської ради проголосували понад 300 ірпінців.

Ліна Українець, мама загиблого в боях за Ірпінь Дмитра Українця:

«Я так, як і ви всі, небайдужі, прийшла сюди, щоб нічого проросійського, промосковського не було у нашій громаді. Ірпінь наш бився і відстояв Київ. Хлопці наші загинули за Батьківщину, за Україну. Церква повинна бути тільки українською, як і наша мова, як і наша армія, яка б’ється на всіх фронтах і відбиває у московської гадини частини нашої землі. Геть від москви! Ми за Україну і за Українську православну церкву».

Охочих проголосувати виявилося більше, ніж могла вмістити актова зала. У холі Ірпінської міської ради зібрався цілий натовп. Не обійшлося і без словесних перепалок.

Для повного переходу до ПЦУ залишається лише зареєструвати новий статус парафії у Київській обласній військовій адміністрації.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Я вас вітаю за ваш вибір, за проукраїнській вибір, і я точно можу сказати, що у нашому місті-герої Ірпені і в Україні нічого не може бути проросійського. Наступні збори, я впевнений, ми з нашим священиком вже проведемо у нашому храмі».

Протоієрей Ярослав Ящук, тимчасовий голова парафії Свято-Троїцького храму:

«Велика справа була сьогодні зроблена. Я думаю, що будуть вони мати правові передусім і канонічні наслідки для міста Ірпеня. Вже залишилось зовсім небагато парафій у цьому містечку, місті-Герої Ірпені, які підпорядковуються українській православній церкві».

В Ірпені в Українській православній церкві московського патріархату залишається лише дві релігійні громади — храм св. Георгія Победоносця в Романівці та храм на честь св. Миколая та Преображення Господнього.

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей і релігій ІМР:

«У нас загалом більшість церков вже змінили підпорядкування і стали під лоном Православної церкви України. Але, на жаль, є ще громади, які залишаються під впливом московської церкви. Я думаю, що громада так само повинна пришвидшити вирішення цих питань. Насправді, ми живемо у місті-герої і не можемо пробачити всіх тих жертв».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.