Тетяна Лаговська: формат роботи Громадської ради буде постійно вдосконалюватись

Нещодавно в Ірпені змінили керівний склад Громадської ради.  Неочікувано для всіх Микола Ковальчук, який протягом останніх двох років очолював Громадську раду, склав свої повноваження. Новим очільноком ради стала Тетяна Лаговська. Кореспонденти “Правди Ірпеня” поспілкувались з головою про подальші перспективи та майбутні плани розвитку Громадської ради. 

  1. Нещодавно Вас обрали головою Громадської ради. Ви самі виявили таке бажання. Чому? Не боїтеся відповідальності?

Твердження, що я сама виявила бажання очолити Громадську раду, не є зовсім правильним, оскільки коли стало відомо про те, що Микола Ковальчук складає з себе повноваження, думки очолити Громадську раду не було. Проте була чітка позиція, що її має очолити людина з досвідом роботи. Члени Громадської ради, які могли б бути чудовим головою, мають колосальне завантаження і не можуть приділити їй достатньо часу. Коли я відчула підтримку своїх колег, лише тоді в мене промайнула думка про те, що я можу бути головою Громадської ради.

Страх перед відповідальністю є, і він не зникає. Також страх був, коли мене вперше вибирали секретарем Громадської ради, проте в той момент, коли доводилось робити вибір взяти ситуацію в свої руки чи опустити їх, страх того, що ті зусилля, які ми спільно вклали в роботу Громадської ради, наразі можуть виявитися марними, був більшим, ніж перед тим, які виклики наразі стоятимуть. Досвід роботи в Громадській раді дав бачення і розуміння чого чекати.

 

  1. Як думаєте, чому вашу кандидатуру підтримали колеги?

Напевно причина підтримки мене на посаді голови Громадської ради була аналогічною з причиною, за якою мене тричі обирали секретарем Громадської ради.

  1. Що Ви плануєте в першу чергу зробити на посаді голови Громадської ради? Чи можливо уже зробили?

Коли Анна Крис очолювала Одеське відділення ВМГО «Федерація дебатів України», вона казала: «якщо до нас приходить нова людина в організацію, потрібно з нею випити каву і поспілкуватись, дізнатись, чим вона цікавиться». Нею було побудоване одне із найуспішніших відділень федерації. Вона подарувала мені натхнення на проведення акції #КавазГоловоюГР. Першочергово в мене була ідея в живому спілкуванні з членами Громадської ради задля налагодження більш ефективної роботи в майбутньому. Члени Громадської ради відразу підхопили цю ідею і навіть підказали, як можна її назвати. Тоді виникла ідея робити фото в рамках даної акції і під ними зазначати коротку інформацію про організації, які представляють члени Громадської ради. Так акція почала набирати оберти. Саме ця назва була вибрана тму, що в планах розширити дану акцію і вийти за межі Громадської ради.

Та маленька частина зустрічей, що вже була проведена, доводить те що, це коштує витрачених сил та часу на неї. Мої колеги почали ділитись ідеями, які вони не можуть включити в план. Ми спільно на таких зустрічах проробляємо план реалізації їх ідей а також визначаємо необхідні для цього ресурси. Також є дуже важливим те, що ми проговорюємо, які кроки і проекти були зроблені та допущені помилки при їх реалізації задля повторного їх уникнення. Наразі формується певний «банк ідей», для реалізації якого потрібні ресурси різних рівнів. Наступним етапом буде об’єднання в групи за спільними інтересами з метою реалізації поставлених цілей.

  1. Ваша ініціатива “Кава з головою ГР” є досить цікавою. Чи активно відгукуються члени ГР на Ваше запрошення спілкуватися тет-а-тет? Чи можуть зустрітися з Вами звичайні мешканці Ірпеня?

Дана акція дала можливість побачити, які є насправді члени Громадської ради за межами зали, де проходять засідання. Деякі навіть запрошували мене до себе додому, що є теж певним елементом довіри. Крім членів Громадської ради ми домовились зустрітись з представниками їхніх організацій. До даної акції запрошуються звичайні мешканці міста, а також люди, які готові поділитись власним досвідом чи отримати від нас інформацію. Дана акція не завершується і запрошуємо на горнятко кави.

 

  1. Що вдалося уже напрацювати у такому форматі роботи? Чи є цікаві ідеї від членів Громадської ради? Що пропонують?

Звісно, є цікаві ідеї. Почувши деякі з них я вже полюбила їх як свої і щиро прагну їх реалізації, оскільки розумію, що ми отримаємо в кінцевому результаті. Поки що не будемо розкривати всі ідеї слідкуйте за нашою сторінкою.

 

  1. Можливо варто у такому ж форматі зустрічатися і з ірпінськими чиновниками? Думали про таке? Таке спілкування було б корисним?

Така ідея є. Це буде одним із наступних етапів. Від голови Громадської ради очікують, що вона буде голосом громадських організацій міста. А для того, щоб бути голосом, потрібно почути думки. Тому саме після зустрічі з колегами було б доцільно зустрітися з чиновниками різних рівнів.

 

  1. Уже видно, що Ви активно взялися за роботу. Це означає, що Громадська рада на чолі з Тетяною Лаговською буде відрізнятися від ради попередньої?

Формат роботи Громадської ради буде постійно вдосконалюватись, за результатами нашої спільної роботи та використовуючи найкращий український та міжнародний досвід. Той формат, в якому працюватиме Громадська рада цього скликання, це також результат роботі і попередніх Громадських рад. Оскільки без того досвіду ми не дійшли б до теперішнього формату.  Представники Громадських рад інших міст і навіть ради при міністерстві цікавляться саме досвідом нашої роботи, і тому можливо ми будемо зразком для інших. Проте, перш за все, Громадська рада – це не голова, а 35 громадських організацій, що були попередньо обрані. Моє завдання наразі дати їм можливість реалізувати свої цілі.  Для цього доводиться відкладати на потім власні проекти.

 

  1. До речі, з обранням нового голови запрацювала по-новому і Молодіжна громадська рада в Ірпені. Чи плануєте якусь співпрацю між радами?

Співпраця між даними Громадськими радами обов’язково планується, оскільки ми повинні не конкурувати, а об’єднувати сили та ресурси для спільних дій. Проте це буде новий формат з урахуванням попередньо допущених помилок.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.