Скільки платять за народження дитини?

Україна посідає почесне четверте місце в п’ятірці країн світу з найбільшими виплатами за народження дитини:

1)            На першому місці Росія – 8854 $. Має систему «материнського капіталу», що виплачується не реальними грошима, а сертифікатами, такими собі віртуальними грошима, які на справді не можна потримати в руках. Як говорять, їх можна використовувати для поліпшення житлових умов або ж отримання дитиною освіти. Цікаво, як?

2)            На другому місці Іспанія – 1682 $. Раніше сума виплат була майже вдвічі більшою, але починаючи з 2014 року непередбачувано скоротилися усі соціальні програми.

3)            Третє місце займає Чехія, яка виділяє одноразову допомогу у вигляді 594 $, потрібно зауважити, що така виплата надається тільки при народженні первістка.

4)            Четверте місце займає Україна! Безпосередньо при народженні перша виплата становить 488 $ (10320 грн), далі виплати щомісячні.

5)            П’яте місце посідає Японія з виплатою на перших двох дітей по 400 $. При народженні третьої і всіх наступних виплачують по 700 $.

Редакція вирішила розібратися, яка ж процедура призначення допомоги, куди, коли і до кого за нею звертатися:

1. Допомога при народженні нарається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.

2. Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення за місцем  проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини.

Важливо: Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать. Допомога при народженні дитини, не одержана через смерть одного з батьків, якому ця допомога була призначена, виплачується  матері  (батьку, опікуну) за умови звернення за нею не пізніше ніж  через 12 місяців після смерті отримувача допомоги.

3. Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу та Індивідуальний податковий номер (ІПН). Крім того необхідно надати:

—          заяву, яка складається у довільній формі із зазначенням даних для реєстрації місця проживання дитини;

—          копію свідоцтва про народження дитини. У випадку народження мертвої дитини допомогу при народженні не призначають.

—          копію рішення про усиновлення опіки – подають лише опікуни.

Даний перелік документів є вичерпним.

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини здійснюється також на підставі направлених органами соціального захисту населення даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.

4. Умови припинення виплати допомоги:

—          позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

—          відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

—         нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

—        відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

—         тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

—         припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень;

—       перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

—      усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

—         смерті дитини;

—         смерті отримувача допомоги.

5. Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень.  Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (860 грн. на місяць) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги при народженні:

1. Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2811-12&p=1270204897733506

2. Постанова Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1751-2001-%EF&p=1270204897733506

Скільки сьогодні платять за народження дитини?

Скільки сьогодні платять за народження дитини?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.