Скільки дітей з інвалідністю братимуть до дитсадочків?

Кабмін визначив, що в  одній інклюзивній групі дитячого садка має бути не більше 3 дітей з особливими освітніми потребами. Така норма міститься у правилах організації інклюзії в дошкіллі. Почали діяти чіткі правила, за якими мають створюватися і працювати інклюзивні групи в дитсадках. Відповідний порядок опублікований та набув чинності 24 червня 2019 року.

Зокрема, до однієї групи дитячого садочку можуть ходити:

  • 1-3 дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, затримкою психічного розвитку, зниженим зором, слухом, легкими інтелектуальними порушеннями тощо;
  • не більше 2 з числа дітей зі сліпотою, глухотою, з тяжкими порушеннями мовлення тощо;
  •  не більше 1 дитини зі складними порушеннями розвитку.

“Відтепер діти з особливими освітніми потребами мають ще більше можливостей для соціалізації у суспільстві – почали діяти чіткі правила, за якими мають створюватися і працювати інклюзивні групи в дитсадках. Під цю зміну держава також передбачила фінансову підтримку. У бюджет 2019 року вперше заклали спеціально кошти на інклюзивну освіту у дошкіллі – йдеться про 37,2 млн гривень, які підуть на корекційно-розвиткові заняття та обладнання для дітей”, – зазначає міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона додала, що всі керівники закладів мають докладно ознайомитися з прийнятим порядком та організовувати роботу відповідно до нього.

“За законом “Про освіту” керівник закладу зобов’язаний створити інклюзивну групу чи клас й відповідні умови навіть для однієї дитини”, – пояснила Гриневич.

Щоб дитину з особливими освітніми потребами зарахували до садочка:

  • батьки мають звернутися у заклад із заявою та висновком інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ).
  • за наявності інвалідності також треба надати копію медичного висновку або копію посвідчення особи, що отримує державну соціальну допомогу, та копію індивідуальної програми реабілітації.

Для кожної дитини розроблюється індивідуальна програма розвитку – вона складається на навчальний рік та зазвичай переглядається тричі на рік.

Програма створюється командою психолого-педагогічного супроводу, до якої входять директор дитсадка, вихователі, асистент вихователя, практичний психолог, вчитель-логопед та інші із залученням батьків.

Для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку складають індивідуальний освітній план строком на 3 місяці з подальшим продовженням протягом навчального року.

Джерело: https://life.pravda.com.ua.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.