Що означатиме введення воєнного стану. Обмеження та заборони

Введення воєнного стану не означає війну. Важливо: не всі обмеження, передбачені законом, можуть застосувати.


У ніч проти понеділка, 26 листопада, Рада національної безпеки та оборони (РНБО) зібралася на екстрене засідання щодо обговорення про введення воєнного стану в Україні через захоплення українських кораблів Росією в Керченській затоці.

Під час засідання РНБО президент України Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану — зранку 26 листопада Верховна рада має зібратися на екстрене засідання та розглянути запровадження воєнного стану на термін протягом 60 діб.

За словами президента, введення воєнного стану, ніяким чином не означає, що Україна буде проводити будь-які наступальні дії. Глава держави наголосив, що Україна виключно буде проводити дії щодо захисту та безпеки українців. Порошенко особливо наголосив, що введення воєнного стану не означає оголошення війни.

Зазначимо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру “Яни Капу” та двом катерам “Бердянськ” та “Нікополь”.

Росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем “Дон”. Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили. Російські прикордонники також захопили 23 українських моряка. Шестеро моряків поранено, двоє з них – у важкому стані.

Що таке воєнний стан?
Закон “Про правовий режим воєнного стану” свідчить що воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводиться у разі збройної агресії проти України чи нападу на неї, небезпеки незалежності та територіальній цілісності держави.

Джерело: ТСН.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.