Поради від ортопеда-травматолога сімейної клініки Comfort Clinic

Багато читачів уже з нетерпінням чекають на нові знайомства з чудовими лікарями ірпінської сімейної клініки Comfort Clinic. Сьогодні в гостях – їх колега по Comfort Clinic – ортопед-травматолог. Йому слово.

ЛЮБИТИ ЛЮДЕЙ І ЛЮБИТИ ЇХ ЛІКУВАТИ

Мене звати Ростислав Вікторович Солонько, моя спеціалізація – травматологія та ортопедія, лікую як дорослих пацієнтів, так і дітей. У медицину прийшов давно – 22 роки тому, свій шлях починав простим санітаром в травмпункті, потім працював фельдшером, після закінчення Національного медичного університету ім. А. А. Богомольця став лікарем. Про свою роботу можу сказати одне: мені дуже подобається, коли пацієнти починають ходити завдяки наданій їм допомоги, яка принесла дуже хороший результат.

Моя професія як ніщо інше будується на постійному підвищенні професіоналізму, тому не менше чотирьох-п’яти разів на рік я відвідую профільні заходи – конгреси, конференції. У той же час я вважаю, що ніякий конгрес не навчить важливим якостям, якими повинен володіти хороший лікар – людяному ставленню до пацієнта. Для цього потрібно просто любити людей і любити лікувати людей – що я і роблю!

НЕ ПРОПУСТІТЬ ОСТЕОАРТРОЗ

Остеоартроз – найпоширеніша форма ураження суглобів і одна з основних причин інвалідності. Це хронічне захворювання суглобів, яке характеризується ураженням хрящів, патологічними змінами в кістках, розвитком остеофітів (гострих наростів з кісткової тканини), а на пізніх стадіях – стійким зміною форми суглоба.

Болі при цьому захворюванні з’являються в різних умовах: у декого суглоби болять вдень, при активному фізичному навантаженні, у інших – вночі, зазвичай в першій половині, через венозний застій. Майже у всіх пацієнтів є “стартовий” біль – короткочасні больові відчуття, які з’являються на початку рухової активності, після відпочинку. Біль може бути постійним – через м’язовий спазм і запалення оболонки, що вистилає суглоб зсередини.

Пацієнти, які страждають на остеоартроз, змушені постійно приймати знеболюючі препарати, так звані НПЗЗ – нестероїдні протизапальні засоби. Постійний прийом НПЗЗ вимагає захисту шлунково-кишкового тракту від їх побічної дії.

Однак є й інші, більш сучасні та ефективні способи лікування остеоартрозу. Один з них – це введення в суглоб гіалуронової кислоти. Дослідження показують, що терапія, яка полягає у внутрішньосуглобовому введенні гіалуронової кислоти, зменшує біль і сприяє поліпшенню роботи суглоба.

Гіалуронова кислота має такий ефект:
• нормалізує властивості внутрішньосуглобової рідини – в’язкість, змазує і амортизаційний ефект;
• впливає на больові рецептори оболонки, що вистилають порожнину суглоба;
• має захисну дію щодо хондроцитів (основних клітин хрящової тканини);
• пригнічує активність ферментів, що руйнують хрящ;
• стимулює вироблення “своєї” внутрішньої гіалуронової кислоти, яка допомагає оновленню хряща і гальмує в ньому процеси старіння.

Ефект від лікування суглобів гіалуроновою кислотою тривалий і зберігається до півроку.

Якщо ви страждаєте від болів через остеоартроз, зіткнулися з негативним ефектом від постійного прийому знеболюючих препаратів або не можете їх приймати через хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, варто задуматися щодо застосування даного методу. Для того, щоб дізнатися всі подробиці про цей спосіб лікування і про можливість його застосування у Вашій ситуації, слід проконсультуватися з лікарем. Я завжди буду радий вам допомогти.

НАВІЩО ПОТРІБНІ ПРОФІЛАКТИЧНІ ОГЛЯДИ ДІТЕЙ

І дорослі, і діти не люблять ходити до лікарів. Якщо у дитини немає явних проблем зі здоров’ям, батьки не вважають важливим “зайвий раз” показувати малюка лікарю, навіть якщо педіатр розповів, в якому віці потрібно відвідати профільного фахівця.

Мама і тато повинні розуміти, що планове відвідування дитячого ортопеда – дуже важливий захід. Навіщо потрібен профілактичний огляд і коли його краще проводити, я розповім нижче.

Навіть у маленьких дітей бувають захворювання опорно-рухової системи. Найпоширеніше з них – дисплазія тазостегнових суглобів. Існують також такі проблеми як клишоногість, порушення постави, кривошия.

Потрапити на огляд до ортопеда дитина може вже у віці 1-го місяця в тому випадку, якщо у педіатра виникли підозри з приводу патології тазостегнового суглоба. Після огляду ортопед може призначити УЗД для підтвердження або спростування діагнозу дисплазії.

Направити до ортопеда педіатр може і малюка у віці 2-х, 3-х, 4-х, 5-ти місяців – якщо у лікаря є підозри щодо правильності розвитку кістково-м’язової системи дитини.

Зазначу, що в 3 місяці консультація дитячого ортопеда – обов’язковий захід, під час якого проводиться огляд на наявність дисплазії тазостегнового суглоба, вивиху, кривошиї.

Наступна подібна консультація рекомендована в 6 і 9-місячному віці.

У 18 місяців і в 2 роки я рекомендую відвідати ортопеда для того, щоб він міг оцінити, чи правильно формується стопа дитини.

В 3 роки, крім оцінки стану ступень, лікар перевірить, як формується постава дитини – навіть у таких маленьких діток можуть бути перші ознаки сколіозу.

Будь-яке захворювання опорно-рухової системи потрібно починати лікувати якомога раніше, а щоб це зробити, необхідно вчасно його діагностувати. Якщо не показувати малюка ортопеду в найважливіші періоди зростання і формування, можна припустити патологію, яка в майбутньому “відгукнеться” великими проблемами.

До мене на прийом Ви можете записатися по телефону (095) 422-00-32.

Адреса Comfort Clinic: м.Ірпінь, вул. Західна, 6.

Сайт: comfortclinic.com.ua.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.