Оксана Нечитайло: громадська діяльність дає результат для кожного

Ірпінська агенція розвитку діє не дак давно, але вже відчутні перші результати. Проведення навчання у Школі грантрайтингу, за результатами якого був організований Перший регіональний бізнес форум, відкриття комунального офісу підтримки підприємництва “I-SMART”, регіональний бізнес-турнір для молоді “BusinessPROFI” та багато іншого давно обговорюють не лише в Ірпені, а й далеко за його межами. 

Нещодавно Агенція отримала нового керівника. Ним стала Оксана Нечитайло. Про специфіку діяльності та плани на майбутнє кореспонденти “Правди Ірпеня” дізнавались у новообраного голови Ірпінської агенції розвитку.

 – Як довго Ви займаєтесь громадською діяльністю?

– Цікавитись соціальними та громадськими проектами я почала ще з першого курсу, як приїхала до Ірпеня з містечка Волинської області.

Розпочалось все з екскурсовода-волонтера в музеї історії Університету ДФС України, потім було студентське самоврядування (студентський декан факультету); Наукове товариство; Київська обласна студентська рада при КОДА (заступник голови); Всеукраїнська студентська рада при Міністерстві освіти України (голова Київської обласної колегії); ініціювання створення Ірпінської молодіжної громадської ради при Ірпінському міському голові (заступник голови); членство у Київській обласній молодіжній громадській раді при КОДА; волонтерство у Міжнародному благодійному фонді “Від серця до серця”, “Надійні вітрила”, “Фонд громади Приірпіння”; і нарешті – створення ГС “Ірпінська агенція розвитку”. Громадська діяльність – мій крик душі, моє хобі, моя самореалізація, мій творчий поклик і втіха!

Читайте також: Ірпінська агенція розвитку передавала досвід Вишгороду

 – Як Ви будете організовувати роботу? Яка у Вас стратегія?

– Методи організації діяльності ми не плануємо змінювати. Агенція працює, в основному, шляхом створення “зацікавлених” робочих груп стосовно кожного проекту, який ми реалізовуємо чи плануємо для участі в грантовому конкурсі.

“Зацікавлена” робоча група – це люди, які спеціалізуються в профілі проекту, чи мають активну позицію щодо нього. Наприклад, якщо це проект розвитку безпеки громади, то до робочої групи ввійшли: юрист та бухгалтер КП “Муніципальна варта”, інспектори Відділу поліції, проектний менеджер Агенції; програміст ГО “Відкрите місто”.

Стратегія Агенції розвитку направлена на два основних напрями: розвиток місекторальної взаємодії в місті та підвищення компетенцій нашої громади. Адже, усвідомлюємо, що дуже часто відсутність лише комунікації між бізнес-структурами, органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями та державними інститутами є причиною проблем, що виникають в процесі взаємодії. Друге – реалізація проектів підвищення компетенцій громади.

 – Що у Вас на часі? Які заходи плануєте проводити?

– Наразі завершили проект “IrpinGrantSchool”, що тривав у нас з вересня. 1 грудня на Інвестиційному Форумі вручили дипломи випускникам Школи, які більшістю виявили бажання стати проектними менеджерами нашої Агенції. Кожен з них має багато ідей і вже готові прописані соціальні чи бізнес-проекти. Тому, зараз плануємо допомогти їм реалізувати їх шляхом пошуку підходящого грантодавця, інвестора чи партнера.

Читайте також: У Фіскальному університеті відбувся Перший регіональний бізнес-форум IG Forum

Наступні заходи плануємо вже на лютий 2019 року: це Благодійний Ірпінський бал та старт проекту “Cyber.EDU”.

Благодійний Ірпінський бал – це буде перший благодійний проект за період нашої діяльності, в рамках якого ми плануємо організувати висококультурне дійство, де запрошені відомі професійні хореографи проводитимуть майстер-класи класичних танцювальних напрямів. Ми залучили нового проектного менеджера Ніколетту Вільчинську, яка виявила бажання створити та координувати напрям благодійних проектів в рамках Агенції.

“Cyber.EDU” – це перший в регіоні освітній проект у сфері кібербезпеки, що включатиме в себе зустрічі у форматі практичних тренінгів з основ кібербезпеки та кібергігієни (правил безпечного поводження з комп’ютерною технікою та в мережі Інтернет) з працівниками підрозділів Ірпінської міської ради, молоддю  та школярами міста Ірпінь. Проект координуватиме також новий проектний менеджер Агенції Марта Яцишин.

 – Як Ви бачите розвиток нашого міста найближчим часом?

– Стратегію розвитку Ірпеня я бачу як формування культурно-освітнього осередка в місті для мешканців та гостей столиці та Київської області. Географічне розміщення, інфраструктурна база, історія краю та свідома дієвість управлінської команди дають впевненість, що такі плани будуть реальними вже дуже скоро.

 – А щодо проблем регіону? 

– Тут напевно скажу про всі міста України. Проблема, яка гальмує розвиток кожного міста України, це особливість відношення українців до роботи і громади. Нам властиві такі риси характеру які можна описати висловами “моя хата скраю, я нічого не знаю” і “держава мені винна”. Який відсоток мешканців беруть участь в соціальних, екологічних, культурних, безпекових проектах, які направлені на розвиток міста? Який відсоток створює чи входить до громадських об’єднань, які направлені на захист чи представлення їх інтересів? В кінці кінців, який відсоток українців беруть участь у виборах?

Якби кожен усвідомив, що він РЕАЛЬНО відіграє роль в організації будь-якої події, рішенні держави чи органу місцевого самоврядування, стану забруднення навколишнього середовища чи пропаганді здорового способу життя, якими дієвими і швидкорозвививаючими стали б громади?!

Однак, якими ж популярними у нас є заходи за на тему “Держава мені винна”. Ці заходи присвячені любові поговорити і не любові “брати й робити”.

  – Ви також є членом Ірпінської молодіжної громадської ради. Чи плануєте співпрацювати?

– Звичайно. Уже відбулась колаборація в рамках кількох спільних освітніх проектів для громади. У нас спільні цілі і бачення розвитку міста. Ми віримо, що завдяки єднанню результат нашої діяльності буде тільки більший.

 – Чи плануєте співпрацювати із закордонними партнерами?

– Так. Ми розуміємо, що співпраця з закордонними партнерами може дати нам готові та перевірені інструменти розвитку різних напрямів діяльності місцевої громади та й матеріальні ресурси грантодавців, донорів, інвесторів для покращення матеріально-технічної бази, інфраструктури.

Читайте також: Агенція розвитку Ірпеня та міськрада співпрацюватимуть з Міжнародним об’єднанням “Конвіктус”

 – На вашу думку, як активізувати людей? Як стимулювати їх займатись громадською діяльністю?

– Потрібно підняти імідж громадського активіста та показати людям, що така діяльність дає результат для кожного.

Я б провела загальнонаціональну рекламну кампанію на зразок “Я – громадський активіст”, під час якої на бордах по всій Україні, в Фейсбуці, на офіційних сайтах розмістили фото відомих українців, які досягли успіху в політиці, бізнесі, науці та посилались на їх досвід громадської діяльності чи участі. Це б активізувало людей до громадської діяльності, адже стало б зрозуміло, що це теж інструмент до успіху.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.