Область обігнала столицю по новобудовах

stroitel-i-kirpichКиївська область обігнала столицю по новобудовах, точніше по введенню нового житла в експлуатацію. Як повідомила Держслужба статистики, в Києві в 2014-му було прийнято в експлуатацію 1,435 млн.кв.м. житла, а в області – 1,668 млн.кв.м.

За перший квартал 2015-го ця тенденція ще більше закріпилася: у Київській області було здано 309 тис.кв.м. (19% від усього обсягу введеного житла в Україні), а в Києві – 215 кв.м. житла (13,3%).

Сьогодні, за даними порталу Впригороде, будівельні роботи йдуть на 129 об’єктах в області, на них доступно для покупки близько 24 тисяч квартир. В Ірпені, наприклад, активні 68 новобудов.

Більш активному розвитку житлового будівництва в передмісті порівняно зі столицею зараз сприяє два чинники. По-перше, нестоличні квадрати дешевше, хоч і не набагато. Ціни в якісних проектах в містах-супутниках можна порівняти з проектами в спальних районах, на Позняках або Троєщині. Забудовники взяли для себе орієнтир 1 тис.у.о. за квадрат і дотримуються його. Але можна знайти і дешевше – по 600-700 у.о. за квадрат. Правда, передмістя представлене в основному економ-класом, тому площі квартир скромніше столичних. Середньостатистична квартира в області зараз коштує до 30 тис.у.о.

По-друге, на відміну від столиці, в області набагато краще з виконанням вимог містобудівного законодавства. Як відомо, в Києві проведено зонінг та складено детальні плани розвитку (ДПТ) не більше ніж для 10% територій. А вже з 1 січня 2016 без виконання цих умов не можна буде виділяти землю під забудову. Якщо, звичайно, не буде продовжений мораторій на цю вимогу. А в області вже не менше третини територій мають ДПТ, а перспективні під житлову забудову – практично всі.

З іншого боку, в передмісті набагато гостріше, ніж у столиці, стоять проблеми інфраструктури. Питання каналізації – критичне. Саме тому висотне будівництво розвивається тільки поблизу столиці, часто підключаючи приміські житлові комплекси до столичної системі каналізації. Наступні п’ять років будуть активно будуватися ЖК висотою до 9 поверхів – вони вимагають спрощеної дозвільної документації. Саме через невирішеність інфраструктурних проблем, на думку експертів, перспективними для розвитку житлового будівництва найближчим часом залишаться тільки найближчі до столиці міста-супутники, наприклад, Ірпінь.

Область обігнала столицю по новобудовах

Bookmark the permalink.

Comments are closed.